Hlavní obsah

DPA: Mezi povstalci na Ukrajině bojují cizinci včetně Čechů

– Kyjev/Berlín

Mezi dobrovolníky, kteří se přidali do bojů na straně proruských separatistů, jsou údajně i Češi, Poláci, Bulhaři, Lotyši nebo Srbové. V reportáži z povstaleckých oblastí na východě Ukrajiny to napsala německá agentura DPA. Podle ní jde o jednotlivce nebo malé oddíly původem z nacionalistických nebo pravicově radikálních organizací.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Dobrovolníci Angel a Rafa, kteří tvrdí, že jsou ze Španělska, cvičí střelbu na základně povstalců v Doněcku. Archivní snímek

Článek

V polském tisku se objevily zprávy o nevelké skupině pravicových radikálů, kteří se zapojili po boku ukrajinských separatistů do boje proti ukrajinské armádě, píše DPA. Podle ukrajinských úřadů jde o nepříliš významné a izolované případy. Sympatie drtivé většiny Poláků jsou prý na straně Kyjeva.

Německá agentura uvádí i případ českého dobrovolníka z Brna Iva Stejskala, který údajně bojoval za povstaleckou Doněckou lidovou republiku. Podle ukrajinského tisku se k tomu rozhodl, když v televizi viděl, jak na jihovýchodě Ukrajiny pokračuje genocida "rusko-ukrajinského" národa.

Česká rozvědka BIS ale žádné informace o Češích bojujících na Ukrajině nemá a zákony země službu v cizím vojsku zakazují, uvádí DPA.

Ve "slovanském praporu" na východě Ukrajiny údajně bojují i dva Bulhaři, ale i v tomto případě oficiální potvrzení chybí.

Dobrovolníci z Lotyšska

Z Lotyšska, kde žije velké procento etnických Rusů, podle zpráv z tohoto týdne vyrazila na ukrajinskou frontu skupina tří aktivistů ruské Nacionálně bolševické strany. Lotyšské policejní orgány prý jejich totožnost znají a snaží se zjistit, jak se na Ukrajinu dostali a kde působí.

Aktivistu těchto lotyšských Rusů údajně podporuje jistý Vladimir Linderman, politik, který se výrazně angažoval za vyhlášení ruštiny jako druhého úředního jazyka v Lotyšsku.

Linderman je šéfem lotyšského proruského hnutí Za mateřský jazyk a aktivistou Nacionálně bolševické strany Ruska. Strana, v Rusku úředně zakázaná, vyznává ideologii krajního nacionalismu a anarchismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám