Hlavní obsah

Povstalci se u Doněcku připravují na protiútok, srbský oddíl prorazil sevření

– Kyjev • Aktualizováno

Bojovníci samozvané Doněcké lidové republiky soustředili veškerou dostupnou bojovou techniku k přípravě protiútoku na jednotky ukrajinské armády, které se snaží zlikvidovat jejich hlavní baštu ve východoukrajinském Doněcku. Podle pondělních zpráv ruských médií mají povstalci na „doněcké frontě” k dispozici 200 obrněných vozidel a tanků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci hlídkují v okolí DoněckuVideo: Reuters

 
Článek

„Veškerá technika byla rozmístěna v bojových pozicích v klíčových sektorech fronty a připravuje se k zasazení úderů nepříteli,” citovala z prohlášení separatistů povstalecká tisková agentura Novorossija.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při bitvě u Ilovajsku zemřelo šest dobrovolných ukrajinských bojovníků, přes deset utrpělo zraněníVideo: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zbraně podle proruských separatistů nepocházejí z Ruska. Vzbouřenci je prý získali z „vlastních rezerv” a ukořistili je v bojích s ukrajinskými armádními jednotkami. Část těžké techniky pochází údajně z ukrajinských vojenských opraváren a skladů, které povstalci ovládli.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Proruský povstalec u tanku nedaleko Šachtarsku v doněcké oblasti

Ukrajinská armáda během posledních dvou dnů uzavřela obklíčení Doněcka a odřízla povstalce od dalšího velkého města Luhanska a od hraničních přechodů do Ruska.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Povstalci však podle agentury RIA Novosti v noci na úterý zaznamenali úspěch, když prolomili sevření u jedné z klíčových silnic. Vládní síly porazila skupina srbských dobrovolníků z praporu Jovana Ševiče, husara z 16. století.

Ruská agentura upozornila, že se s dobrovolníky z doby války v Bosně zná Igor Strelkov, velitel doněckých vzbouřenců. Uvedla také, že v praporu „údajně“ bojuje i několik Španělů a Čechů. České ministerstvo zahraničí už na dřívější zprávy o Češích bojujících na Ukrajině odpovídalo, že o tom nemá informace.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Obyvatelé Doněcku nastupují do vlaku směr Moskva.

Podle velení ukrajinské armády vstoupila protipovstalecká operace v Doněcku do závěrečné fáze. [celá zpráva]

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský voják z praporu Donbas na kontrolním stanovišti nedaleko Doněcku

Armáda v pondělí znovu vyzvala obyvatele Doněcka a Luhanska, aby opustili své domovy a v bezpečí vyčkali ukončení bojových akcí. Podle předsedy kremelské Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa překročí každý den hranici do Ruska přes tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám