Hlavní obsah

Na Ukrajině se rozpadla vláda, premiér rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina má namířeno k novým mimořádným volbám. Ve čtvrtek totiž vládnoucí koalici opustily strany UDAR a Svoboda a na ukončení podpory vlády se dohodla i skupina nezařazených poslanců. Premiér Arsenij Jaceňuk následně podal demisi. Nové volby by mohly být v říjnu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

"Proces rozpuštění sněmovny a uspořádání mimořádných parlamentních voleb byl zahájen," citovala ukrajinská média z projevu Vitalije Kovalčuka, šéfa parlamentní frakce strany UDAR.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho slova odsoudil poslanec Serhij Sobolev ze strany Vlast, třetího člena vládní koalice. Rozhodnutí o rozpadu koalice označil za neodpovědný manévr, který může poškodit úsilí vlády o likvidaci proruského povstání na východě země.

"Myslíme si, že za nynější situace nesmí pracovat parlament, který kryje státní zločince a moskevské agenty, lidi pracující pro Kreml," řekl Oleh Ťahnybok ukrajinskému vysílání BBC.

Jaceňuk oznámil demisi

"Není-li nová koalice a ta stávající se rozpadla, pak jsou vláda a premiér povinni odstoupit. Ohlašuji demisi v souvislosti s rozpadem koalice a zablokováním vládních návrhů," řekl Jaceňuk v parlamentu podle webu listu Ukrajinska pravda.

Současně se zapřisáhl, že se "za žádných okolností" nepokusí vytvořit novou vládní koalici své strany Vlast s promoskevskými komunisty a Stranou regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče.

Součástí koalice, která se dostala k moci po únorovém převratu a pádu prezidenta Viktora Janukovyče, bylo kromě stran UDAR, Vlast a Svoboda ještě několik menších poslaneckých skupin a poměrně velký počet nezařazených poslanců. Část z nich po změně režimu přeběhla z dříve vládní Janukovyčovy Strany regionů. Koalice čítala celkem 250 poslanců.

Prezident chce volby na podzim

Podle ukrajinské ústavy by při absenci vládní většiny nejméně 226 ze 450 poslanců mělo být do měsíce rozhodnuto o vyhlášení mimořádných voleb. Prezident Petro Porošenko, který dohodu o ukončení koaliční spolupráce uvítal, už dříve oznámil, že by se měly konat koncem října.

Ukrajinský parlament byl od únorového převratu terčem časté kritiky za to, že část jeho zastupitelů v minulosti aktivně podporovala Janukovyčův režim. Ten je dnes označován za zločinný. Strana Vlast, hlavní část vládní koalice, navrhovala prosadit v jednokomorové sněmovně ještě do voleb řadu reformních zákonů nezbytných pro řešení úkolů přechodného období.

"Nechápu, proč nemohli počkat ještě čtyři či pět hodin, než parlament tyto zákony schválí," řekl předseda sněmovny Oleksandr Turčynov, který je předákem strany Vlast.

Související témata

Foto: Reuters

Prezidentský palác v Kyjevě

Foto: ČTK/AP

Arsenij Jaceňuk

Ještě před ukončením koaliční spolupráce byli ze sněmovny vyloučeni komunističtí poslanci, podezíraní z kolaborace s Moskvou a z podpory proruských separatistů. "Doufám, že už nikdy více komunisté v parlamentu nebudou," prohlásil Turčynov, zatímco další poslanci tleskali a volali "Sláva Ukrajině!".

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina mobilizuje další brance

Ukrajinský parlament v úterý schválil dekret prezidenta Petra Porošenka o částečné mobilizaci, od něhož si armáda slibuje přísun nových bojovníků do jednotek...

Výběr článků

Načítám