Hlavní obsah

Letadlo sestřelili separatisté, Moskva ale vytvořila podmínky, tvrdí Washington

Novinky, Alex Švamberk
Washington

Spojené státy v úterý večer zveřejnily satelitní záběry a další tajné materiály, které dokazují, že Moskva cvičila a vyzbrojovala rebely na Ukrajině, kteří jsou odpovědní za sestřelení dopravního letadla Malaysia Airlines. Washington nemá důkazy o přímém zapojení Ruska do tragického pádu stroje, Moskva však podle něj pro sestřelení vytvořila podmínky.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Malajsijští experti u trosek sestřeleného boeingu.

Článek

Vysoký představitel amerických tajných služeb připsal sestřelení separatistům. Podle listu Washington Post uvedl, že senzory zachytily let rakety a že letadlo zasáhly střepiny. Odvolal se i na odposlech komunikace rebelů, kteří se k sestřelení přihlásili, a na záplavy fotek na sociálních sítích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé ohledávají trosky malajsijského letadlaVideo: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zveřejnil také záběry základny u Rostova na Donu, která má být hlavním zásobovacím a výcvikovým uzlem ukrajinských separatistů. Na něm byl v posledním měsíci zaznamenán značný pohyb zbraní. Proud tanků a odpalovacích zařízení raket i dalších zbraní neustal ani po sestřelení letadla.

Důkazy o přímém zapojení chybí

Americké zpravodajské služby ale nemají žádné důkazy o přímém zapojení Ruska do čtvrtečního pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Trosky sestřeleného boeingu

Nejpravděpodobnější je, že letadlo sestřelili „omylem” proruští povstalci. Řekli to novinářům činitelé výzvědných služeb pod podmínkou, že nebudou jmenováni.

Agenti tajných služeb nemají ani žádné informace o tom, že by na místě odpalu byli přítomni ruští specialisté, a nemohou ani potvrdit, že by obsluha protiletadlové rakety byla vycvičena v Rusku.

BEZ KOMENTÁŘE: Rakety systému Buk na tahači

Podle agentů ale Rusko pro takový útok „vytvořilo podmínky”.

Ukrajina letoun nesestřelila

Expert z tajné služby vyloučil, že by letadlo sestřelili ukrajinské ozbrojené síly, jak se snažilo naznačovat Rusko: „To není věrohodný scénář.“

Uvedl, že Ukrajina nyní nemá protiletadlový systém, který by mohl zasáhnout dopravní letadlo letící v dané výšce.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Systém na odpalování raket Buk

Jeho tvrzení ale nelze považovat za pravdivé, podle expertů z významné ročenky Jane’s má Ukrajina ve výzbroji z dob SSSR protiletadlové rakety SA-2, SA-3, SA-5 a SA-12 na pevných stanovištích a mobilní systémy SA-6 Kub a SA-11 Buk. Zatímco první má dostup jen osm kilometrů, druhý 22 km.

Experti se přiklánějí k verzi, že byl použit Buk. Podle Jane’s sice systém tvoří tři vozidla, na jednom je radar 9S18M1, na druhém velitelské stanoviště 9S470M1, kde je řídicí systém pro navádění rakety, ovšem třetí vozidlo s odpalovacími zařízeními čtyř raket 9A310M1S může operovat samostatně, kdy si samo detekuje cíl pomocí vlastního zabudovaného radaru.

Separatisté sestřelili i jiná letadla

Mluvčí ministerstva zahraničí USA Marie Harfová už v pondělí sdělila, že Washington uvolní poznatky svých zpravodajských služeb. Ty podle ní potvrdí tvrzení, že malajsijské letadlo se 298 lidmi na palubě sestřelili východoukrajinští rebelové. „Viděli jsme poté na sociálních sítích videa a fotografie proruských separatistů chlubících se sestřelením letadla.“

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Tajné služby zdůraznily, že separatisté už předtím sestřelili několik ukrajinských vrtulníků a letadel, většinou ale v mnohem nižších letových hladinách, kde proti nim mohli použít ruční protiletadlové řízené střely. Ty ale nemají takový dosah, aby mohly sestřelit boeing letící v desetikilometrové výšce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám