Hlavní obsah

Rusko, Německo a Francie vyzývají k příměří, na Ukrajině zemřelo na 500 civilistů

– Kyjev/PařížMoskva • Aktualizováno

Vedoucí představitelé Ruska, Německa a Francie se ve čtvrtek shodli, že na východě Ukrajiny je potřeba obnovit příměří. Během telefonického rozhovoru vyzvali k novým rozhovorům o řešení krize. Informovala o tom ve středu tisková služba Kremlu v době, kdy ukrajinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že si boje vyžádaly už 478 civilních obětí.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Proruští separatisté v Doněcku na obsazených kasárnách národní gardy.

Článek

Zástupce ministerstva zdravotnictví Vasyl Lazaryšyněc řekl listu Ukrainski novyny: „Monitorujeme množství padlých civilistů. Bohužel jich do dneška zemřelo 478.“ Upřesnil, že mezi nimi je 30 žen a sedm dětí.

Zraněno bylo při bojích 1392 lidí včetně 108 žen a dětí. Momentálně je hospitalizováno 279 z nich. Již dříve oznámil Kyjev, že v bojích od zahájení protiteroristické operace (ATO) padlo 173 vojáků a 446 bylo zraněno.

Moskva, Paříž a Berlín požadují příměří

"Ruský prezident Vladimir Putin, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Françoise Hollande se během telefonického rozhovoru vyslovili pro co nejrychlejší obnovení režimu zastavení palby na Ukrajině a pro setkání kontaktní skupiny za účasti protestujících regionů," citovala agentura ITAR-TASS z prohlášení vydaného tiskovou službou Kremlu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinská stíhačka vypaluje fléry

Komuniké Elysejského paláce zdůrazňuje, že prezident Hollande a kancléřka Merkelová "žádali, aby prezident Putin vyvinul veškerý nezbytný tlak na separatisty s cílem přimět je ke skutečnému jednání". Zároveň ho vyzvali, aby přijal konkrétní opatření, která zajistí kontrolu rusko-ukrajinských hranic.

Kyjev: Žádné další příměří

Kyjev si opakovaně stěžuje, že proruským vzbouřencům přichází z Ruska pomoc - jak noví bojovníci, tak výzbroj, včetně tanků a obrněných transportérů. Příměří, které ukončil po deseti dnech prezident Petro Porošenko, obnovit nemíní, protože je separatisté nedodržovali. Podmiňuje je tím, že vzbouřenci složí zbraně, což odmítají.

Boje proto pokračují. Nejtvrdší jsou u Luhansku. Tam ráno separatisté opět ostřelovali ukrajinské vojáky na místním letišti. Ukrajinští výsadkáři pak podle mluvčího protiteroristické operace Volodymyra Selezněva zničili u Luhansku raketomet BM-21 Grad, který používali separatisté. Podvedlo se jim to, protože akce ukrajinské armády zatlačila separatisty od letiště, kde je obklíčena ukrajinská posádka.

Rebelové také znovu ostřelovali minomety a ručními zbraněmi obec Dovžanskyj a stejnojmenný hraniční přechod. Při střelbě vedené z obce Birjukove utrpělo zranění sedm vojáků, z toho dva vážná.

Rozhořely se i boje u Doněcku. Místní radnice odpoledne na internetu informovala, že se bojuje u letiště a varovala obyvatelstvo, aby v této oblasti nepřistupovalo k oknům, natož aby lidé vycházeli na balkóny.

Agentura AFP napsala, že ve čtvrtek večer přijela k Doněcku od Mariupolu kilometr a půl dlouhá kolona tanků, obrněných transportérů a nákladních aut. Jednotky se poté rozmístily a zaujaly pozice asi 23 kilometrů jižně od miliónového města.

Reklama

Výběr článků

Načítám