Hlavní obsah

Rusko může vyslat na Ukrajinu mírové síly, varuje ruský server Znak

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko může vyslat na Ukrajinu své síly, aby zajistily bezpečnost ukrajinských civilistů, uvedl ve čtvrtek večer ruský nezávislý server Znak.com s odvoláním na zdroj z vedení ruského ministerstva zahraničních věcí. Server tvrdí, že by tam vojska mohla být do 48 hodin.

Foto: Reuters

Ruský vojenský tábor u vesnice Severnij v belgorodské oblasti

Článek

„Existuje takový rozkaz,“ uvedl zdroj serveru. „Mírová operace Ruska je připravená. Jestli se uskuteční, několik ruských jednotek bude chránit velká města, aby zajistily bezpečnost civilistů,“ upřesnil zdroj a dodal: „Konečné rozhodnutí  ještě nebylo přijato, ale situace je velmi vážná.“

Zdroj ale v textu nikde nezmínil 48 hodin uvedených v titulku článku na serveru.

Současně obvinil ukrajinského prezidenta Petra Porošenka z toho, že situaci vyhrotil, když v pondělí odmítl prodloužit příměří, které separatisté porušovali.

„Situace je těžká. Před dvěma dny Petro Porošenko navrhl zmrazit konflikt v Doněcké a Luhanské oblasti na několik měsíců. Domobrana a ukrajinská armáda by přerušily boje, přičemž by Rusko neuznalo ani Doněckou lidovou republiku, ani Luhanskou lidovou republiku. Porošenko tento plán nepřijal, každý den umírají civilisté,“ uvedl zdroj.

Rychlé schválení zásahu

Plán zmíněný zdrojem Znaku může být oním odmítnutým plánem, o němž hovořil v úterý německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Ten dal najevo rozčarování z toho, že ukrajinský prezident na poslední chvíli odmítl plán, který by byl více než pouhou pauzou k nadechnutí. [celá zpráva]

Zdroj také uvedl, že Putin požádal ruskou horní komoru o zrušení práva zasáhnout silově na Ukrajině, neboť to byla podmínka vídeňských rozhovorů.[celá zpráva] Současně chtěl ukázat Porošenkovi dobrou vůli.

Putin nyní nemá možnost vojska vyslat, ale parlament může takovéto povolení schválit. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám