Hlavní obsah

Syrské jedy vezou Američané do mezinárodních vod, aby je zneutralizovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gioia Tauro

Americká loď Cape Ray ve středu pozdě večer odvezla z italského území náklad syrských chemických zbraní určených ke zničení. Podle agentury AFP o tom informovalo americké ministerstvo obrany. Celkem 1300 tun bojových chemických látek loď veze do mezinárodních vod a toxické chemikálie zneutralizuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Plovoucí spalovna chemických zbraní Cape RayVideo: Reuters

 
Článek

Náklad čítající 76 kontejnerů odvezlo původně obchodní americké plavidlo vybavené dvěma zařízeními na zneškodnění jedů pryč z italských vod, kam koncem června dorazil ze Sýrie. Podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho ve středu vyrazil z přístavu Gioia Tauro a brzy začne ve Středozemním moři proces neutralizace chemikálií, který "by měl trvat několik týdnů".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sýrie se loni připojila k Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a souhlasila s tím, že se vzdá svého chemického arzenálu. Ten měl být původně zničen již do konce června, kvůli skluzu však bude termín o několik týdnů prodloužen.

Foto: ČTK/AP

Plovoucí laboratoř, americká loď MV Cape Ray

Na převoz a likvidaci nebezpečných látek, mezi nimiž jsou tři kontejnery s yperitem nebo suroviny k výrobě nervového plynu sarinu, dohlíží OPCW. Podobně nebezpečné chemikálie jsou podle expertů ve světě likvidovány často, zničení takového objemu na moři je však světovou premiérou.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Na palubě Cape Ray jsou dva mobilní systémy, které pro rozložení nebezpečných látek používají hydrolýzu. K obsluze je zapotřebí 60 expertů, na lodi je rovněž podpůrný personál a ostraha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám