Hlavní obsah

Operace ve Slavjansku pohřbila ženevskou dohodu, varoval Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Kyjev páteční operací na jihovýchodě Ukrajiny ve Slavjansku zmařil poslední naději na životaschopnost ženevských dohod o vyřešení ukrajinské krize. Podle agentury ITAR-TASS to v pátek prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Separatisté vyzývají obyvatele Slavjansku, aby požádali o pomoc Putina.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Žena s ikonou stojí u kontrolního stanoviště u Slavjanska, které ovládli ukrajinští vojáci.

Článek

"Zatímco Rusko vyvíjí úsilí k uklidnění situace a urovnání konfliktu, kyjevský režim se rozhodl ostřelovat bojovými letouny civilní sídliště, zahájil trestnou operaci, čímž fakticky zmařil poslední naději na životaschopnost ženevských dohod," citoval ITAR-TASS Peskova.

Moskva páteční rozsáhlou protiteroristickou akci označila za „trestnou operaci”. Už dříve varovala Kyjev před nasazením armády. Také uvedla, že ztratila kontakt se svým zmocněncem v oblasti Vladimirem Lukinem. Ten byl podle Peskova vyslán ve čtvrtek večer, aby vyjednal propuštění zadržovaných vojenských inspektorů OBSE.

„Od zahájení trestné operace ruská strana zatím nemůže s Lukinem navázat kontakt," uvedl Peskov. Obvinil přitom Kyjev, že jeho ”válečné letectvo ostřeluje civilní sídliště", a vyzval k zajištění bezpečnosti Lukina a zahraničních novinářů.

Ukrajinská agentura Ukrinform však s odvoláním na ruská média později napsala, že Lukin ve spojení s Moskvou nadále je. "S Lukinem je všechno v pořádku. Kde se vzala ta informace, nevím," sdělila prý Lukinova tajemnice Natalija Mirzuová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté ve Slavjansku zaujali poziceVideo: Reuters

Ukrajinské ozbrojené síly v pátek zahájily rozsáhlou ofenzívu vůči separatistům ve Slavjansku. Ministr vnitra Arsen Avakov oznámil, že bylo dobyto devět kontrolních stanovišť na cestách k městu. Není ale jasné, zda byla obsazena všechna a zda jsou vojáci již ve městě, jak tvrdí branně-bezpečnostní expert Dmytro Tymčuk. [celá zpráva]

Foto: Baz Ratner, Reuters

Separatista ve Slavjansku v obrněném transportéru

Výzva separatistů

Separatisté vyzvali obyvatele Slavjanska, aby vyšli na náměstí a požádali o pomoc ruského prezidenta Vladimira Putina. Reagovali na mohutnou páteční ofenzívu ukrajinských bezpečnostních sil, uvedla Ukrajinska pravda.

Separatisté odvysílali v místním rozhlase výzvu, aby lidé vyšli na náměstí a tam se natočilo videoposelství pro Putina.

Podle svědků ale zatím na náměstí občané nepřišli, někteří však u barikád vztyčených separatisty přesvědčují ukrajinské vojáky, aby nepoužili ve městě zbraně.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov ve svém prohlášení vyzval obyvatele, aby nevycházeli ven, protože začala protiteroristická operace. Podle něj separatisté využívají obyvatele jako živé štíty. Separatisté jsou podle Avakova dobře vyzbrojeni, mají i těžké zbraně a protiletadlové rakety. Podařilo se jim zasáhnout dva vrtulníky, z nichž jeden se zřítil. Jeden z letců zahynul, druhého vzbouřenci zajali.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Podle Dmytra Tymčuka se separatisté ráno pokusili také obsadit vlak jedoucí z Moskvy do Mariupole, který do města přijel krátce po osmé ráno, v tom jim ale zabránila probíhající protiteroristická operace. Podle něj se separatisté drží jen na jihovýchodě Slavjansku a rekvírují auta, aby mohli odjet.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinský transportní vrtulník Mil Mi-8 přelétává nad kontrolním stanovištěm u Slavjansku

Ve městě také zmizel americký novinář Mike Giglio a jeho překladatelka. Redakci poslal zprávu, že je zadrželi na kontrolním stanovišti.

Ve Stachanovu obsadili městský úřad

Asi čtyřicet separatistů v dalším doněckém městě Stachanov obsadilo už ve čtvrtek městský úřad. Akci provedli se souhlasem starosty. Žádných zbraní se nezmocnili. Starosta se pokoušel na zasedání zastupitelstva prosadit otázku referenda o statusu oblasti.

Ozbrojení separatisté v noci na pátek po jednáních opustili obsazenou budovu luhanské prokuratury.

Reklama

Výběr článků

Načítám