Hlavní obsah

Putin národu odpoví na žádost zasáhnout na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrteční televizní debatě vyjádří k žádostem mnoha Rusů i Ukrajinců z východu země o ruský zásah. Naznačil to ve středu Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v rozhovoru pro televizi Rossija 24, kde si stěžoval, že západní média informují neobjektivně o dění na Ukrajině a filtrují je.

Foto: Andrew Chernavsky, ČTK/AP

Proruští separatisté před obsazenou policejní stanicí ve Slavjansku. Nad nimi vlajka s nápisem Doněcká republika

Článek

Peskov naznačil, že Putin během čtvrteční televizní debaty s národem zřejmě odpoví na volání mnoha Rusů, kteří se dožadují „aktivního zásahu Ruska” do ukrajinských záležitostí, a prý i Ukrajinců, kteří „prosí o pomoc, prosí o zásah, prosí o ochranu”. Prezident by se také měl vyjádřit k americkým a evropským sankcím.

O víkendu poslal takovou žádost vůdce separatistů ve Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov: ”Vyzýváme Rusko, aby nás ochránilo a nedovolilo genocidu donbaského lidu. Žádáme prezidenta Putina, aby nám pomohl.“ Peskov to tehdy komentoval slovy, že Putin dostává z východní Ukrajiny množství žádostí o pomoc: „Jsou adresovány osobně Putinovi s prosbou pomoci, tak či onak zasáhnout.” [celá zpráva]

Už dříve se ozvali s podobnou žádostí separatisté z Doněcka. Rusko tehdy uvedlo, že podobné žádosti neakceptuje, jsou-li na lokální úrovni. [celá zpráva]

Takovou žádost ale poslal i Ruskem anektovaný Krym.

Vyjádření Putina je klíčové, protože jen on rozhoduje o nasazení vojsk na celém území Ukrajiny. Předseda ruského parlamentního bezpečnostního a branného výboru Viktor Ozerov minulý týden řekl: „Federální rada poskytla souhlas prezidentovi Ruské federace použít ozbrojených sil s cílem zajistit bezpečnost života lidí. My jsme tento výnos nezrušili.“ Výnos byl vydán na základě žádosti Krymu, ale zahrnoval celou Ukrajinu. [celá zpráva]

Stížnost Kremlu na západní média

Ruští představitelé v čele s prezidentem Putinem a ministrem zahraničí se podle mluvčího Kremlu neustále snaží vysvětlovat ruské stanovisko ve snaze vyvrátit různé pověsti a nařčení. „Ale nedaří se to vysvětlit. A to nikoliv snad vinou jejich neschopnosti, ale právě naopak, (ruské) stanovisko je velice důsledné a podložené argumenty. Ale nemůže proniknout, protože naráží na silnou betonovou zeď cenzury,” řekl Peskov.

Jako příklad Peskov uvedl nevíru Západu v ruská ujišťování, že na východě Ukrajiny neoperují ruští vojáci: „Je to absurdní, žádná ruská vojska tam nejsou. Lze se jen divit, že tato ruská prohlášení úmyslně nechtějí slyšet.”

Kritici Putinova režimu v Rusku si ovšem naopak stěžují na jednostrannost, s níž události v sousední zemi líčí hlavní státní a polostátní média.

Reklama

Výběr článků

Načítám