Hlavní obsah

Porošenko vyzval Tymošenkovou, aby odstoupila z prezidentského klání, štěpí síly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Hlavní favorit ukrajinských prezidentských voleb, devětačtyřicetiletý čokoládový král Petro Porošenko vyzval v rozhovoru pro německý deník Bild Juliji Tymošenkovou, aby z klání odstoupila. Ke stejnému kroku ji už přesvědčoval Vitalij Kličko, ale Tymošenková to odmítla.

Foto: Reuters

Petro Porošenko (vpravo) v Kyjevě.

Článek

Tymošenková by se podle něj měla řídit příkladem vůdce hnutí UDAR Vitalije Klička, který se své kandidatury ve prospěch Porošenka vzdal. ”Potlačil své ambice, aby neohrozil jednotu země. I Julija Tymošenková by měla pochopit, že jsme se po tolika obětech na Majdanu ocitli v jiné zemi, která potřebuje jiné myšlení a nové politiky,” vzkázal bývalé premiérce Porošenko s tím, že by měla rezignovat na své ambice.

Když Tymošenkovou k odstoupení z klání vyzval Kličko, ta to odmítla: ”Porošenka podporuji každý den, má rodina jeho bonbóny pravidelně mlsá. Myslím, že je to dostatečná podpora. Prezidenta by měli vybírat voliči, volba by neměla padnout na zákulisních dohodách o společném kandidátovi.“ Podle ní jí navíc vybrala do voleb její strana Otčina.

Foto: Valentyn Ogirenko , ČTK

Julija Tymošenková

Porošenko má podle průzkumů podporu zhruba čtvrtiny voličů, zatímco Kličko stejně jako Tymošenková zhruba osmi procent.

Dlouhé spory

Porošenko sice byl v letech 2009 a 2010 ministrem zahraničí ve vládě Tymošenkové, oba ale měli spory už v roce 2005, kdy Tymošenková vedla první prozápadní vládu po oranžové revoluci a Porošenko byl šéfem vlivné Rady národní bezpečnosti a obrany. Oba ale měli spory ohledně privatizace, Tymošenková chtěla znárodnit už jednou privatizované podniky a znovu je privatizovat. To Porošenko odmítal. Oba byli členy odlišných ekonomických klanů.

Oba také v září 2005 padli kvůli podezření z korupce. Kvůli tomu nejprve sami odstoupili z funkce státní tajemník Oleksandr Zinčenko a Porošenko. Tymošenkovou z postu premiérky odvolal tehdejší prezident Viktor Juščenko.

Tymošenková je navíc známá neochotou ke kompromisům, což nakonec vedlo k prohře prozápadních stran z dob oranžové revoluce a k nástupu proruské Strany regionů a Viktora Janukovyče. [celá zpráva]

Porošenko se vzdá podnikání

Porošenko dodal, že v případě svého vítězství prodá všechny podniky, které vlastní, včetně úspěšné čokoládovny Roshen. „Oligarcha by v žádném případě neměl být prezidentem,” tvrdí.

Foto: Reuters

Čokoládovna Roshen v Lipecku

O vstup Ukrajiny do NATO favorit prezidentských voleb usilovat nehodlá i proto, že členské státy Aliance nemají na ukrajinské členství jednotný názor. ”Ve funkci prezidenta bych ale chtěl s našimi sousedy jednat o vytvoření nových spojenectví či o možnostech společné obrany,” dodal.

Názor na Krym má stejný jako Tymošenková – západní státy nesmějí uznat převzetí Krymu Ruskem. Moskva navíc musí být vystavena tak přísným sankcím, aby anexi zrušila. Expremiérka se důrazně vyslovila proti jakýmkoli ”obchodům” s Kremlem, zejména proti federalizaci Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám