Hlavní obsah

Fica poslala ke dnu negativní, až panická kampaň jeho Směru

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Rozpačitá, až panická kampaň strany Směr-sociální demokracie před druhým kolem prezidentských voleb jejímu kandidátovi premiérovi Robertu Ficovi uškodila. Uvedl to politolog Grigorij Mesežnikov po druhém kole prezidentských voleb, v němž nestraník, podnikatel a filantrop Andrej Kiska porazil Fica v poměru 59,4 procenta k 40,6 procenta hlasů.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Fico po prohře v prezidentských volbách.

Článek

Antikampaň vedená proti Kiskovi podle politologa voliče iritovala. „Směr byl přitom v minulosti charakteristický spíše tím, že voličům nabízel pozitivní poselství,“ uvedl Mesežnikov.

Andrej Kiska zvítězil ve slovenských prezidentských volbáchVideo: Ivan Vilček, Právo

Výsledek voleb je podle něho výstrahou pro vládní stranu. „Směr má stále perspektivu do budoucnosti, ale pravděpodobně už nebude natolik dominantní. Vždyť úřadujícího premiéra porazil člověk, kterého před rokem a půl nikdo neznal,“ upozornil politolog.

Mesežnikov se domnívá, že Kiska má všechny předpoklady na to, aby se stal nadstranickým prezidentem. „V některých tématech si může být bližší se stranami současné opozice, určitě však nebude jejich mluvčím,“ dodal.

Foto: David W Cerny, Reuters

Andrej Kiska po zvolení prezidentem Slovenska

Fico podle politologa vytvořil mocenský systém, který ho přinutil, aby kandidoval na prezidenta. „Strana nevygenerovala žádného jiného kandidáta a Fico prohrál. Je to pro něho ponaučení,“ dodal.

Konec jednobarevné vlády  

Sociolog Martin Slosiarik považuje za Ficovu největší chybu, že svým voličům nevysvětlil, proč chce být prezidentem. „Většina si ho přeje spíš ve funkci premiéra než prezidenta,“ řekl.

Podle politologa Erika Láštice by Fico měl na porážku zareagovat změnami ve své jednobarevné vládě. Rovněž podle politologa Pavla Marchevského bude mít Ficova prohra politický důsledek.

„Vládní Směr si uvědomuje, že už nikdy nebude schopen sestavit jednobarevnou vládu, a tak se bude snažit o nadstandardní vztahy s některou politickou stranou, která by mohla být jeho koaličním partnerem,“ dodal politolog.

Podle politologů v tomto směru přichází v úvahu především Křesťanskodemokratické hnutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám