Hlavní obsah

Turecko sestřelilo syrské letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecká protivzdušná obrana v neděli na turecko-syrské hranici sestřelila syrský bojový letoun, který narušil vzdušný prostor Turecka. Informace potvrdily obě strany. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan uvedl, že letadlo se dostalo nad turecké území.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

Původní informace o sestřeleném letounu hovořily o tom, že jeho pád mohli mít na svědomí i syrští rebelové, kteří v oblasti intenzivně bojují se syrskými vládními jednotkami.

Incident se stal u hraničního přechodu Kasab, který leží na nejsevernějším výběžku syrské provincie Latákíja.

"Syrské letadlo narušilo náš vzdušný prostor. Naše (letadlo) F-16 odstartovalo a tento stroj sestřelilo. Proč? Protože pokud někdo náš vzdušný prostor naruší, bude tvrdě potrestán," řekl Erdogan na předvolením shromáždění na severozápadě Turecka.

Sýrie: Otevřená agrese

Syrská strana naproti tomu tvrdí, že Turci její letadlo sestřelili ve chvíli, kdy bombardovalo protivládní rebely na vlastním území a označila to za "otevřenou agresi".

Hořící stroj spadl na syrskou stranu hranice. Pilot se prý stihl katapultovat.

K podobným incidentům došlo již v minulosti. V září minulého roku sestřelilo Turecko poblíž hranic syrský vrtulník. Turecký vicepremiér Bulent Arinc tehdy uvedl, že stroj sestřelily stíhačky poté, co narušil turecký vzdušný prostor. [celá zpráva]

O rok dříve byl zase sestřelen turecký letoun syrskou vzdušnou obranou. Poté turecká vláda rozhodla, že jakýkoli pokus o vojenské přiblížení ke své hranici ze strany Sýrie bude nadále považovat za hrozbu.

Válka proti Asadovu režimu v Sýrii vstoupila v březnu již do svého čtvrtého roku, o život při ní přišlo více než 140 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám