Hlavní obsah

Putin hájil svůj postup na Krymu před Merkelovou a Cameronem, neustupuje

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli o krymské krizi telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a britským premiérem Davidem Cameronem. Oznámila to státní agentura ITAR-TASS. Kroky proruského krymského vedení označil šéf Kremlu za legitimní a zdůraznil, že jsou plně v souladu s normami mezinárodního práva.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Ruský prezident rovněž upozornil na absenci jakýchkoli kroků, jimiž by se nynější kyjevské vedení pokusilo zastavit běsnění ultranacionalistických a radikálních sil v samotném hlavním městě,” uvedla ruská agentura s odvoláním na tiskovou službu Kremlu.

Předmětem telefonického rozhovoru bylo i plánované referendum o připojení k Rusku, které západní státy nehodlají uznat.

„Bez ohledu na existující rozpory v názorech byl vyjádřen společný zájem na uvolnění napětí a co nejrychlejší normalizaci situace,” uvedl Kreml. Bylo dohodnuto pokračovat v „těsných pracovních kontaktech” na úrovni ministrů zahraničí.

Putinův telefonický rozhovor s Cameronem potvrdil mluvčí britského premiéra. Šéf Kremlu podle něj předsedovi britské vlády řekl, že má zájem na diplomatickém řešení ukrajinské krize.

„Prezident Putin řekl, že dosažení stability na Ukrajině je v zájmu všech. Rusko stojí o diplomatické řešení,” prohlásil mluvčí.

Putin také slíbil, že v pondělí projedná s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem návrh na vytvoření kontaktní skupiny, která má zprostředkovat dialog mezi Moskvou a Kyjevem. K jejímu ustavení naléhavě vyzývá Západ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám