Hlavní obsah

Část demonstrantů dohodu odmítla, Automajdan chce demisi Janukovyče

Novinky, aš, her (Kyjev)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Obtížně domluvená dohoda o východisku z krize může selhat, i když ji strana Otčina nechala schválit demonstranty na náměstí Nezávislosti. Dohodu už odmítlo vlivné hnutí Automajdan, které pořádalo jízdy odpůrců režimu k prezidentskému paláci a blokády silnic kolonami aut.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Protivládní demonstranti v pohřebním průvodu jedné z obětí

Článek

Aktivista hnutí Serhij Chadžinov uvedl pro list Ukrajinska pravda, že hnutí nepřijme žádnou dohodu s vládou, jejíž součástí nebude demise prezidenta: „Neakceptujeme nic kromě rezignace Janukovyče.“

Hnutí také zveřejnilo pět svých požadavků. Na prvním místě je demise prezidenta a předčasné prezidentské volby. Na druhém odvolání a potrestání všech lidí, kteří se podíleli na zločinech včetně příslušníků ministerstva vnitra, žalobců, soudců a dopravní policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinci zběsile vybírají peníze z bankomatůVideo: Reuters

Také požaduje propuštění všech vězněných demonstrantů a ukončení všech procesů vedených proti členům Automajdanu a bratrských hnutí i odškodnění obětí a jejich rodin. Požaduje také likvidaci policejní jednotky Berkut a podepsání asociační dohody s EU jako garance demokracie v zemi.

Nespokojení občané 

Spokojení s dohodou ale nejsou ani další, uvedla pro Novinky obyvatelka Kyjeva Krystyna L.: „Lidé jsou pořád vzteklí, že Janukovyč neodstoupil. Všichni se obáváme titušek. Je jich teď ve městě hodně.“

Policisté ze západoukrajinského Radechivu se připojili k demonstrantůmVideo: Novinky/Reuters

Titušky jsou provokatéři pomáhající policistům, často jde o bitkaře, kterým se připisují mnohé provokace, jež vedly k zásahům Berkutu.

I taxikář, který vezl zpravodaje Novinek v Kyjevě, není spokojen s dohodou. Jeho reakce na ni byla výmluvná. Pokrčil rameny a řekl. „Uvěřím, až ten člověk zmizí, uvěřím, až bude mít Ukrajina nové volby.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám