Hlavní obsah

Lidé ve Volgogradu se bojí městské dopravy, sílí obavy o bezpečnost olympiády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volgograd

Výbuchy ve Volgogradu z neděle a pondělí, které si vyžádaly nejméně 31 mrtvých, vyvolaly ve městě strach. Obyvatelé se vyhýbají městské dopravě a raději chodí i v mrazivém počasí pěšky. Znovu také ožily obavy z terorismu před zimními olympijskými hrami, které se v únoru mají konat v Soči.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky atentátu v trolejbusu ve VolgograduVideo: Reuters

 
Článek

Lidé mají obavy používat veřejnou dopravu, obyvatelé Volgogradu hovoří o strachu, o panice i o dopravním kolapsu a výpadcích telefonního spojení.

"Mnozí obyvatelé města se podle očitých svědků bojí používat veřejnou dopravu, vysedají z autobusů a tramvají a jdou podél silnic pěšky," napsal server Newsru.com.

Foto: Stringer, Reuters

Výbuchem zničený trolejbus ve Volgogradu

"Je to hrozné. Všichni vyšli z trolejbusů i z tramvají a jdou pěšky. Ráno bývají trolejbusy narvané. Ale hodně lidí teď do veřejné dopravy vůbec nenastupuje, jdou po svých," řekl agentuře RIA Novosti Sergej Stukalov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch na nádraží ve Volgogradu zachycený městskou kamerouVideo: Reuters

Ve volgogradské městské dopravě se podle televize Rossija 24 chystají zavést hlídky dobrovolníků a lidé také musí počítat s častou policejní kontrolou osobních dokladů.

Obavy o bezpečnost her v Soči

K odpovědnosti za nedělní explozi na nádraží a pondělní výbuch v trolejbusu městské hromadné dopravy se nikdo nepřihlásil. Úřady se domnívají, že i druhá exploze byla akcí sebevražedného útočníka, a mají za to, že útočili kavkazští islamisté. Ti se podle Moskvy snaží otevřít v zemi „vnitřní frontu“ a vyvolat strach před blížícími se olympijskými hrami v Soči, které je od povolžského Volgogradu vzdálené zhruba 650 kilometrů severovýchodně.

Čečenský povstalecký vůdce Doku Umarov před několika měsíci vyzval k novým útokům proti civilním cílům v Rusku, včetně dějiště her v Soči.

Volgograd se stal terčem sebevražedného útoku už v říjnu. Při výbuchu v autobuse MHD tehdy zemřelo šest lidí.

Mezinárodní olympijský výbor ale nepochybuje, že ruské úřady budou s to zajistit bezpečnost her, do jejichž zahájení zbývá necelých šest týdnů. "Na olympiádě za bezpečnost odpovídají místní úřady a nemáme žádné pochyby, že ruské úřady se s tím úkolem vyrovnají," řekla mluvčí výboru podle agentury Reuters.

Na místě je i šéf kontrarozvědky

Prezident Vladimir Putin nařídil posílit bezpečnost v celé zemi, bezpečnostní složky uvedl do zvýšené pohotovosti a ředitele ruské kontrarozvědky (FSB) Alexandra Bortnikova odeslal do Volgogradu.

O pomoci obětem jednal také s premiérem Dmitrijem Medvěděvem. Ten v pondělí podepsal vládní nařízení, podle kterého každá rodina po oběti útoků ve Volgogradu obdrží milión rublů (asi 600 000 Kč), zranění pak od 200 000 do 400 000 rublů.

Teroristické útoky ve Volgogradu odsoudily USA, Čína, Izrael, Ukrajina, Francie, Německo a další státy. Česká diplomacie označila útoky proti civilistům za barbarství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám