Hlavní obsah

Puč a zrada na Vltavě, hodnotí rozkol v ČSSD v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj o moc v české sociální demokracii ohrožuje už tak malou šanci na sestavení stabilní vlády, uvedl ve středu německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). V článku Puč a zrada na Vltavě dospěl k závěru, že jedinou možností řešení povolebního patu je nějaká forma spolupráce ČSSD s hnutím ANO podnikatele Andreje Babiše a s KDU-ČSL.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„V Praze se už dlouho počítalo s tím, že by se ČSSD mohla po volbách rozložit na otázce svého přístupu k prezidentovi (Miloši Zemanovi),” napsal FAZ. „Nyní jí hrozí, že se kvůli boji o moc v předsednictvu rozštěpí ještě před ustavením parlamentu a sníží už tak mizivou šanci, že se vytvoří stabilní vládní většina.”

List v článku tvrdí, že k povolebnímu vyhrocení sporu mezi dvěma křídly ČSSD „výrazně pomohl” i sám Zeman. FAZ nicméně připomíná, že spory mezi stranickými křídly předsedy Bohuslava Sobotky a prvního místopředsedy Michala Haška vypukly už dlouho před volbami, v nichž ČSSD získala 20,5 procenta hlasů a výrazně zaostala za svými očekáváními.

Podle FAZ může být sestavení české vlády samo o sobě složité, protože Sněmovna je po volbách roztříštěná. „Spolupráce mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL, ať už to bude formou vládní koalice, nebo vnější podporou menšinové sociálnědemokratické vlády, se zdá být jedinou realistickou možností na vytvoření vlády,” soudí deník.

Reuters: Vzpoura možná nekončí

Agentura Reuters naopak připomíná, že v úterý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dosáhl úspěchu ve střetnutí se svými odpůrci, kteří ho chtěli odstavit od moci. Uvádí, že Sobotka odmítl výzvy na odstoupení a sociálnědemokratičtí zákonodárci rozhodli, aby se účastnil vyjednávání o budoucí vládě. Cituje i Haškova slova, že chce odblokovat situaci. Agentura ale dodává, že není jasné, zda tím končí vzpoura ve straně.

Reuters také zmiňuje, že rozdělení středolevé strany ochromilo pokusy zahájit jednání o sestavení vlády mezi sociální demokracií a dvěma středovými stranami, novým protikorupčním hnutím ANO a křesťanskými demokraty.  Zmiňuje, že tyto tři strany mají ve Sněmovně 111 křesel.

Cituje také vystoupení místopředsedkyně ANO Věry Jourové, že hnutí bude vyjednávat s předsedou soc. dem. strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám