Hlavní obsah

Politologové: V ČSSD rozhodnou emoce, získat mohou lidovci a ANO

Novinky, jas

Nejednota sociální demokratů stranu zásadním způsobem poškozuje a profitovat z ní mohou potenciální koaliční partneři. Čím déle bude nejistota kolem vedení trvat, tím slabší bude ČSSD, míní politolog Jan Kubáček. Podle Lukáše Jelínka bude další vývoj ve straně především otázkou emocí, a je tedy prakticky nemožné jej předvídat.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou.

Článek

„Čím déle se bude ta situace protahovat, tím víc to bude sociální demokracii dramaticky oslabovat,” tvrdí Kubáček, podle nějž nynější „dvojhlavost“ vyhovuje potenciálním koaličním partnerům. „Mají možnost vyjednat více ministrů a může jít o silnější ministerstva,“ tvrdí.

„Jediná šance je vyřešit toto rozpolcení velmi rychle, v řádu dní, případně pověřit někoho třetího,“ dodal Kubáček. I tak podle něj bude ČSSD na nejednotnost doplácet horší výchozí pozicí v jednáních. „Konečné slovo bude muset udělat mimořádný sjezd,“ dodal.

Sociální demokracie už není ta chladná a cynická strana, ve které se dalo jet podle narýsovaného programu
politolog Lukáš Jelínek

„Hnutí ANO a lidovci si nemohou přát nic lepšího, jejich situaci to jen vylepšuje a jejich vyjednávací pozice se jim každou hodinou protahovaného sporu významně posiluje,“ připomněl.

„Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby vyjednavači ANO a KDU-ČSL hovořili jak se skupinou Bohuslava Sobotky, tak se skupinou Michala Haška, aby odděleně domluvili co nejlepší pozice“ odtušil Kubáček.

ČSSD už není chladná a cynická

„Výsledek se dá velmi těžko odhadovat, to už není záležitost nějakého racionálního odhadu, ale do značné míry je to otázka emocí,“ vidí další vývoj v ČSSD Jelínek.

„Za normálních okolností by se sice dalo říci, že na rozdíl od předsednictva měl Bohuslav Sobotka v ÚVV těsnou většinu,“ připomněl Jelínek, podle nějž však může poměry zamíchat jak špatný volební výsledek, tak „nečekaný tah Haškovy většiny v předsednictvu“.

„Ty emoce, které nyní vzplály na sociálních sítích na internetu, demonstrace, zasílání dopisů, petic... To do toho může výrazně vstoupit, protože sociální demokracie už není ta chladná a cynická strana, ve které se dalo jet podle narýsovaného programu, ale začíná se projevovat jako hnutí, kterým zmítají emoce,“ poukázal Jelínek na poslední dění.

ČSSD čeká generační výměna

Své by do situace mohl vnést i prezident Miloš Zeman. „Nevím, jestli dokáže najít takový způsob, který nebude kontraproduktivní,“ míní Jelínek, který nicméně nepochybuje, že se o to Zeman pokusí.

ČSSD podle Jelínka čeká v horizontu několika let i výrazná generační obměna, neboť její představitelé zjevně začínají narážet na limity schopnosti oslovit a dosáhnout volebního výsledku i na limity morální.

Reklama

Výběr článků

Načítám