Hlavní obsah

Česko podpoří kritiku amerického špehování

Právo, mcm
Brusel

Česko se postaví na stranu zemí, jako jsou Německo nebo Francie, které v uplynulých dnech ostře protestovaly proti špionážním aktivitám americké tajné služby NSA. Při příjezdu na summit EU to ve čtvrtek dal najevo premiér Jiří Rusnok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

Ukazuje se, že Američané v Evropě zřejmě sledují nejen milióny obyčejných lidí, ale i špičkové představitele států.

„Rozhodně s nimi budeme solidární v tom, že je naprosto nepřípustné, aby cizí tajné služby monitorovaly telefonní provoz představitelů suverénních zemí,“ prohlásil a dodal: „Ale uvidíme, co bude. Není to zatím na agendě, takže teď je těžko předjímat.“

Na dotaz, zda si je jist, že americké špehování se netýkalo představitelů Česka, poznamenal Rusnok: „Takovou jistotu vůbec nemám a nevím, kde bych ji mohl čerpat.“

Digitální trh a roaming

Na dotaz Práva, zda se nebojí, že i on by mohl být odposloucháván, odpověděl, že se s takovou možností velice dobře vyrovnává, protože nové technologie přinášejí úžasné možnosti, ale také mají své stinné stránky.

„Respektujeme to, že je to velké téma v jiných zemích. Zúčastníme se toho,“ ujistil Rusnok, ale zdůraznil, že summit má také jiná témata, zejména digitální trh, kde má Unie obrovské rezervy zejména kvůli množství bariér v této oblasti.

Za jednu z nich označil Rusnok i roaming, který chce Evropská komise v rámci EU zrušit, což nynější vláda na rozdíl od předchozích podporuje. „Je absurdní, abychom my, kteří nemáme žádného telekomunikačního národního šampióna, hájili zájmy nadnárodních, nečeských skupin,“ zdůvodnil svůj postoj, který se zásadně liší od předchozí vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám