Hlavní obsah

Volby v Moskvě měly malou účast, vyhrál Putinův muž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Volby moskevského starosty vyhrál hned v prvním kole dosavadní šéf ruské metropole Sergej Sobjanin, blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina. Hlasování se podle volební komise zúčastnila třetina voličů.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Moskevský starosta Sergej Sobjanin s manželkou ve volební místnosti

Článek

Sobjanin získal 51,3 procenta, zatímco hlavní opoziční vyzývatel Alexej Navalnyj dostal 27,2 procenta hlasů.

Podle tohoto vyzývatele sčítání hlasů poznamenalo "mnoho závažných přestupků". "Považujeme oficiální volební výsledky za záměrně zfalšované," uvedl Navalnyj podle agentury Reuters v prohlášení.

Ke zvolení v prvém kole bylo zapotřebí nadpoloviční většiny z odevzdaných hlasů.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Lídr ruské opozice Alexandr Navalnyj s dcerou u voleb

Navalného štáb v první reakci na odhady tvrdil, že Sobjanin nezískal nadpoloviční většinu, takže o starostovi by mělo rozhodnout až druhé kolo voleb. Sám uchazeč nevyloučil, že vyzve své přívržence vyjít na ulici, pokud pozorovatelé vyjádří pochybnosti o čistotě voleb.

V centru Moskvy se sešli Sobjaninovi přívrženci hned po vyhlášení prvních výsledků, aby oslavili vítězství svého uchazeče.

Samo hlasování se podle úřadů i pozorovatelů odehrávalo bez vážnějších problémů. Ale o první volby šéfa metropole po desetileté přestávce, kdy starostu jmenoval Kreml, neprojevila většina Moskvanů zájem; dvě hodiny před skončením hlasování činila účast 26,5 procenta voličů. Šéf volební komise později zvýšil laťku na třetinu voličstva.

V Rusku se v neděli odehrávaly volby různé úrovně v 80 z 83 regionů. Ale podobně jako v Moskvě, i v dalších regionech vesměs vedou s převahou podle předběžných výsledků kandidáti z vládní strany Jednotné Rusko, možná s výjimkou Jekatěrinburgu a Petrozavodska, kde se zřejmě o starostech ještě nerozhodlo.

"Skládá se obrázek, který je pro Jednotné Rusko plně uspokojivý," pochvaloval si premiér Dmitrij Medvěděv, který před časem vystřídal Putina v čele vládnoucí strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám