Hlavní obsah

Protivládní protesty v Turecku mají už druhou oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul/Ankara
Aktualizováno

V Turecku pokračují protivládní protesty spojené s potyčkami s policií. Pořádkové síly použily slzný plyn proti asi tisícovce převážně mladých demonstrantů v centru metropole Ankary a stejným způsobem rozháněly i protestující v Istanbulu. V souvislosti s demonstracemi je hlášeno už druhé úmrtí.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Protivládní demonstrace v Ankaře

Článek

Oběťmi jsou muži ve věku 20 a 22 let. Nejprve zemřel v pondělí mladík v Istanbulu poté, co tam do skupiny lidí najel vůz taxislužby. Při incidentu byli také čtyři lidé zraněni, z toho jeden vážně.

Druhý mladík zemřel v nemocnici na jihu země na následky střelných zranění. Útočníkem byla podle místních úřadů neznámá osoba.

Protivládní protesty začaly minulý týden na istanbulském Taksimském náměstí, původně kvůli plánu pokácet stromy v tamním parku, kde se chystá kontroverzní developerský projekt.

Náměstí i v pondělí večer obsadily tisíce protestujících a policisté proti nim zasáhli slzným plynem.

Ulice vedoucí k úřadu premiéra i nadále uzavírají zátarasy. Na Bosporské třídě již v neděli demonstranti vytrhali dlažbu a strhávali kryty autobusových zastávek a značky, aby mohli postavit barikádu.

Nespokojenost s vládou

Demonstrace pokračovaly i v metropoli Ankaře. Policie tam zasáhla poté, co se dav demonstrantů přiblížil k zátarasům uzavírajícím přístup k úřadu premiéra Erdogana. Manifestanti skandovali hesla jako "Tayyipe, podej demisi".

Turecký prezident Abdullah Gül podle agentury AFP vyzval obyvatele, aby s protesty přestali, a ujišťoval je, že byli vyslyšeni. "Demokracie nepředstavuje jen volby. Je zcela přirozené vyjadřovat jiné názory pokojnými demonstracemi," řekl podle agentury Anadolu prezident.

Kanceláře vládní islámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v Izmiru zachvátil v noci na pondělí požár, když do nich někdo vhodil několik zápalných lahví. Hasiči oheň poměrně rychle zlikvidovali.

Úřady tvrdí, že zranění utrpělo 58 demonstrantů a 115 policistů. Nezávislé zdroje hovoří zhruba o tisícovce zraněných, přičemž jen v Ankaře je po vážných poraněních hlavy nejméně šest osob v kritickém stavu. Organizace Amnesty International již dříve informovala o dvou mrtvých, což ale jiné zdroje nepotvrdily.

Turecký ministr vnitra Muammer Güler v neděli řekl, že policie během demonstrací zadržela více než 1700 lidí, většinu už ale propustila. Güler dodal, že od úterý se po celé zemi uskutečnilo celkem 235 demonstrací v 67 městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám