Hlavní obsah

Obvinění Assange ze znásilnění považovali i sami agenti za vykonstruované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange zveřejnil záznam komunikace zaměstnanců britské tajné služby GCHQ. Z něj vyplývá, že britští úředníci byli přesvědčeni o tom, že obvinění Assange ze znásilnění je vykonstruované. Z interního dokumentu citoval v neděli v rozhovoru pro španělskou televizi, napsal list Guardian.

Foto: Chris Helgren , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange na balkóně ekvádorské ambasády v Londýně

Článek

Assange přečetl záznam interní komunikace ze září 2012, kde se hovoří o snaze Švédů dosáhnout jeho vydání: „Pokoušejí se ho zatknout na základě podezření XYZ. ... Je to rozhodně vykonstruované. ... To načasovaní přichází právě po aféře s uniklými diplomatickými depešemi.“

Jednalo se zřejmě o záznam chatové komunikace přes přímý kanál mezi dvěma zaměstnanci GCHQ, i když Assange neposkytl více informaci. Úřad mu tyto záznamy sám poskytl na jeho žádost, aby mu na základě zákona o volném přístupu k informacím dal vše o jeho osobě. Překvapilo ho, že tato komunikace nebyla vedená jako tajná.

Assange zveřejnil ještě další záznam komunikace po síti, kde se hodnotí jeho krok uchýlit se na ekvádorské velvyslanectví v Londýně: „Počítá s tím, že zůstane na velvyslanectví šest až dvanáct měsíců, než budou obvinění proti němu stažena, ale tak to přeci nefunguje, ne? – Je to blázen. ... Jo... Optimistický blázen.“

Moderátor pořadu španělské televize uvedl, že jde o záznam komunikace agentů.

Assange se bránil extradici, protože měl obavy, že by ho Švédsko vydalo do USA, kde ho chtěli stíhat za únik tajných materiálů. Obvinění proti němu vznesla jedna žena, se kterou měl nechráněný sex v době, kdy měl sex i s jinou ženou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám