Hlavní obsah

Oblékla syna Džiháda do trika s nápisem Jsem bomba. Soud ji osvobodil

Novinky, rei
Avignon

Soud v jihofrancouzském Avignonu ve středu zprostil obvinění matku, která svého syna pojmenovaného Džihád poslala do školky v tričku s nápisy Jsem bomba a Džihád, zrozen 11. září. Uvedla to agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Bouchra Bagourová

Článek

Pětatřicetiletá matka Bouchra Bagourová z městečka Sorgues čelila možnému trestu ve výši až pět let vězení a pokutě 45 000 eur (zhruba 1,2 miliónu korun).

Žalobci ji vinili z trestného činu podpory terorismu. Podle soudu ale neprokázali jednoznačnou podporu, jak je ze zákona potřeba. Bagourová, která se závěrečného stání osobně neúčastnila, přiznala, že poslat syna do školky v triku s inkriminovanými nápisy bylo netaktní, prý jí však nešlo o provokaci. Chtěla údajně jen upozornit na synovo narození 11. září a nenarážela na teroristické útoky v USA z 11. září 2001, při nichž zemřelo téměř 3000 lidí.

U soudu s Bagourovou stanul i její o šest let mladší bratr Zeyad, který triko zakoupil. Také v jeho případě soud stíhání ukončil.

Rozhodnutí soudu zkritizoval starosta Sorgues Thierry Lagneau. Verdikt podle něj ignoruje názory lidí a „navozuje dojem, že je všechno dovoleno“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám