Hlavní obsah

Italským politikům zničil naděje populistický komik, volil ho každý čtvrtý

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Ani předčasné volby nevyřešily složitou politickou situaci v Itálii a rozdělení společnosti v názoru, kdo a jakým způsobem by měl zemi s dlouhodobě velkými dluhy a nyní i hrozivě rostoucí nezaměstnaností vést. Vyjednávání o možné vládní spolupráci činí extrémně složitými politická avantgarda. Každý čtvrtý volič totiž odevzdal protestní hlas populistickému hnutí bývalého komika, který svoji kampaň stavěl na odporu k politikům a vlastně i politice.

Foto: Giorgio Perottino , Reuters

Bývalý komik Beppe Grillo uspěl s kampaní proti politickým stranám.

Článek

Namísto bývalého premiéra Silvia Berlusconiho v čele středopravého uskupení, nebo jeho protivníka, šéfa středolevého bloku Piera Luigiho Bersaniho, jejichž souboj dopadl nerozhodně, se stal hlavní postavou voleb Beppe Grillo, bývalý komik z Janova.

Jeho neideologické Hnutí pěti hvězdiček se vymezovalo vůči tradičním politickým stranám. Prohlašovalo, že není ani napravo, ani nalevo, a kampaň stavělo na protestu proti byrokracii a Evropské unii. Grillo, který tvrdí, že chce „hyperdemokracii beze stran“ vedl kampaň mezi lidmi a na internetu a odmítl předvolební debaty v televizi. Lidi si dokáže získat svojí výmluvností a jasným postojem, kvůli němuž bývá označován i za nového Mussoliniho. [celá zpráva]

Nakonec se mu podařilo přesvědčit víc voličů, než se odhadovalo - hlas mu odevzdal každý čtvrtý. Grillova „nestrana“ tak ve volbách do poslanecké sněmovny vlastně získala nejvíc hlasů ze všech, jelikož na vyšších příčkách se umístila jen širší stranická uskupení. Volebnímu úspěchu hnutí ale zřejmě napomohla i o zhruba pět procent nižší volební účast než před čtyřmi lety.

Po volbách zavládl zmatek

Bezprostředně po sečtení hlasů se nyní v Itálii rýsují nejrůznější scénáře. Expremiér Berlusconi nevyloučil dohodu pravice s levicí, možné je ale také opakování voleb do několika měsíců. „Každý se teď musí zamyslet, co budeme dělat,“ vzkázal ostatním Berlusconi.

Jediné, s čím nemůže počítat, je spolupráce s Grillem. „Zahájili jsme válku generací,“ prohlásil bývalý komik a hlavním stranám vzkázal, že se všechny ocitly mezi poraženými.

Foto: Profimedia.cz

Pier Luigi Bersani

Foto: Remo Casill, ČTK/AP

Silvio Berlusconi

Vláda bez podpory obou komor parlamentu nemůže efektivně fungovat, Bersaniho levice přitom získala většinu ve Sněmovně, Berlusconiho pravice zase v Senátu.

Itálie je třetí největší ekonomika eurozóny. Nejistota ohledně budoucnosti vlády, řízení ekonomiky a boje s dluhy po sečtení hlasů hned způsobila pád akcií.

Výsledky parlamentních voleb v Itálii
Blok strana/stranaSněmovnaSenát
Demokratická strana (P. L. Bersani)29,54%31,63%
Lid svobody (S. Berlusconi)29,18%30,72%
Hnutí pěti hvězdiček (B. Grillo)25,55%23,79%
Hnutí občanské volby (M. Monti)10,56%9,13%
pozn.: zbývá ještě spočítat hlasy odevzdané Italy v zahraničí

Italský volební systém

Zajišťuje díky volební prémii vítězné straně parlamentní většinu.

Bez ohledu na to, kolik procent hlasů vítěz voleb dostane, získá ve sněmovně 54 procent ze 630 mandátů.

Volební prémie se vztahuje i na senát, tam se ale rozděluje vítězům v jednotlivých regionech.

    zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Evropa čeká, jak dopadnou italské volby

V Itálii začaly v neděli parlamentní volby. Jejich výsledek s napětím očekávají nejen obyvatelé Apeninského poloostrova, ale i evropští politici. Dvoudenní...

Výběr článků

Načítám