Hlavní obsah

Požádám o ruské občanství, hrozí ve Francii herečka Bardotová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bývalá francouzská herečka a zpěvačka Brigitte Bardotová v pátek pohrozila, že požádá o ruské občanství, pokud se francouzské úřady rozhodnou utratit dvě nemocné slonice v Lyonu. Osmasedmdesátiletá ochránkyně zvířat to uvedla den poté, co ruské občanství dostal herec Gérard Depardieu. Požádal o ně kvůli vysokým daním pro bohaté ve Francii.

Foto: Reuters

Brigitte Bardotová je známou ochránkyní práv zvířat

Článek

Slonice patří francouzskému cirkusu Pinder a byly nyní umístěny do zoo v Lyonu ve střední Francii. Podle úřadů zvířata trpí tuberkulózou, která je přenosná na člověka, a musí být utracena. Vedení cirkusu a organizace na ochranu zvířat podobné onemocnění slonic popírají a proti rozhodnutí úřadů se odvolaly u soudu.

"Pokud ti, v jejichž moci to je, projeví zbabělost a nestoudnost zabitím slonic Baby a Nepál, rozhodla jsem se požádat o ruské občanství. A to s cílem utéci z této země, která je již jen hřbitovem zvířat," napsala někdejší filmová hvězda poté, co prezident Vladimir Putin udělil ruské občanství 64letému Depardieuovi. [celá zpráva]

Slavná Francouzka v minulosti několikrát vysoce ocenila Putina za jeho angažovanost při ochraně tuleňů, a to v letech, kdy byl předsedou vlády. "Můj nejoblíbenější premiére", "Lituji, že nemám stejnou podporu ve své vlastní zemi, která je skandálně zpátečnická, když jde o ochranu zvířat", "Zůstáváte blízký mému srdci", "Chtěla bych být nyní v Moskvě, abych vás políbila a ujistila o svém věrném přátelství", říkávala poté, co Putin zastavil obchod s tuleními kůžemi z Grónska v roce 2011 či zakázal lov tuleních mláďat v roce 2009.

Bardotová se stala erotickým idolem jedné generace a později proslula jako ochránkyně zvířat. Všechno v životě dělala tato Francouzka vášnivě a s velkým zaujetím. V roce 1973 halasně práskla dveřmi za filmovým světem a už se nevrátila. Její paměti z roku 1995 výmluvně ilustrují rušný život hvězdy: aféry, manželství, potraty, milenci, sebevraždy a laškování s krajní pravicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám