Hlavní obsah

Rusko vyzkoušelo novou supertajnou mezikontinentální raketu

– Moskva • Aktualizováno

Rusko ve středu úspěšně vyzkoušelo prototyp nové mezikontinentální rakety určené pro strategické síly země. Oznámilo to ministerstvo obrany, podle kterého v 08:15 SELČ raketa odstartovala z mobilního odpalovacího zařízení na kosmodromu Pleseck u Archangelska na severu země a doletěla do cílové zóny na Kamčatce. Test nové zbraně následoval krátce poté, co státy NATO v Chicagu oznámily ukončení první fáze protiraketového štítu.

Foto: Profimedia.cz

Podle neoficiálních údajů je nová raketa zdokonalením pozemní strategické rakety Topol-M (na snímku).

Článek

Nová raketa má díky novému tuhému palivu snadněji proniknout protiraketovou obranou. "Jednou ze zvláštností je využití nového paliva, které umožňuje zkrátit dobu, kdy jsou v chodu raketové motory v aktivní části letové dráhy rakety. Výsledkem budou větší možnosti překonat protiraketovou obranu," prozradil agentuře Interfax zdroj z raketového průmyslu.

Podle zmíněného zdroje se ve středu uskutečnil už druhý test. První zkouška byla už loni 27. září, ale skončila nezdarem, když raketa dopadla deset kilometrů od místa startu. Tentokrát s maketou hlavice uletěla 6000 kilometrů. Mluvčí ministra obrany plukovník Vadim Koval sdělil, že test byl úspěšný. Hlavice dopadla do plánované oblasti Kura.

Podle neoficiálních údajů je nová raketa z Moskevského institutu tepelných technologií (MIT) dalším pokračováním či značným zdokonalením pozemních strategických raket Topol-M a Jars. Vybavena je individuálně naváděnými hlavicemi a prostředky pro překonání štítu.

Tajná raketa nemá ani označení NATO

"Je to jedno z opatření, s nímž přišly ruská armáda a politické vedení v reakci na rozmístění globálního amerického protiraketového štítu," řekl bývalý velitel strategických sil Viktor Jesin agentuře Interfax o nové raketě.

Podle BBC má nová raketa, která byla dosud tak tajná, že nemá ani kódové jméno NATO, nahradit stávající mezikontinentální balistické rakety.

Moskva vehementně protestuje proti plánům USA a NATO na vytvoření protiraketového štítu, který prý sníží odstrašující potenciál ruských jaderných zbraní. Podle ruských vojáků by štít měl být ke konci desetiletí schopen sestřelovat startující rakety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám