Hlavní obsah

Putin chce nařídit přistěhovalcům testy z ruských dějin, kultury a jazyka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský premiér Vladimir Putin by rád od příštího roku zavedl pravidlo, podle nějž by přistěhovalci skládali test z ruštiny, ruské literatury, dějin a kultury. V rámci své volební kampaně také žádá, aby byly rozšířeny pravomoci policie a úřadů, jež se zabývají migranty. Současně odmítl nacionalistická hesla, která by podle něj vedla k rozpadu země.

Foto: Yana Lapikova, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

"Základním požadavkem pro lidi, kteří chtějí žít a pracovat v Rusku, je to, aby byli ochotni naučit se náš jazyk a seznámit se s naší kulturou," myslí si Putin. Své návrhy objasnil snahou snížit napětí mezi "místními" a "novými příchozími".

Podle pozorovatelů ruské politické scény si tak ale chce především získat přízeň voličů z pravé části politického spektra. V Rusku žije mnoho přistěhovalců z chudých oblastí Kavkazu a zemí Střední Asie.

Vláda by podle ruského premiéra a favorita letošních prezidentských voleb zájemcům měla nabídnout přípravné kurzy ke zkouškám z ruštiny, dějepisu, ruské literatury a z občanské nauky. Zesílit by měl také dohled úřadů nad pohybem obyvatelstva v rámci Ruska, včetně přísnějších sankcí za porušení povinnosti zaregistrovat se v místě nového bydliště.

Odštěpení problematických oblastí zavání rozpadem země

Putinovi se nelíbí požadavky ultranacionalistů, kteří chtějí, aby se od Ruska odštěpily problematické oblasti na Kavkazu, žijící převážně z ruských dotací. Tvrdí, že by to bylo v rozporu s tisíciletou tradicí mnohonárodního Ruska a hrozilo by rozpadem země.

"Když začínají křičet 'Už dost krmení Kavkazu!', tak zítra nevyhnutelně budou následovat hesla 'Už dost krmení Sibiře, Dálného východu, Uralu, Povolží, okolí Moskvy!' Přesně tak postupovali ti, co dovedli Sovětský svaz k rozpadu," varoval.

Nikdo prý nemá zapomínat na svou víru a národnost, ale měl by být hrdý především na to, že je občanem Ruska a nestavět národní a náboženské zvláštnosti nad zákony země. A migranti by měli respektovat místní zvyky, jinak musejí počítat s "drsnou odpovědí" od úřadů, které však "dneska často zůstávají nečinné".

Migrace je v Rusku citlivé téma. Moskva předloni zažila rozsáhlé etnické nepokoje poté, co ve rvačce se skupinou Kavkazanů zahynul fotbalový fanoušek. V demonstracích, které v Rusku vypukly po loňských parlamentních volbách, odpor proti Putinovi dokázal sjednotit přinejmenším část nacionalistů s liberály.

Reklama

Výběr článků

Načítám