Hlavní obsah

Breivik je prý klidný a ochotný vše vysvětlit, Norsko pohřbívá oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

V Norsku se v pátek konaly první pohřby dvou z nyní již 77 obětí bombového útoku a střelby Anderse Breivika v Oslu a na ostrově Utoya. V hlavním městě se také přesně týden po masakru uskutečnil smuteční obřad, jehož se zúčastnily i politické špičky země. Premiér Jens Stoltenberg označil oběti za hrdiny a prohlásil, že Norsko na útoky odpoví další demokratizací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Norsku začali pohřbívat obětiVideo: Reuters

 
Článek

Podle mluvčího policie je Breivik ve vazbě i nadále velmi klidný a také velmi ochotný vše vysvětlit. Muže vyšetří i dva psychiatři, kteří mají do 1. listopadu zpracovat posudek.

Jako první byli v pátek pohřbeni u Osla 18letá Bano Rashidová a v Hamaru na jihozápadě o rok starší Haji Ahmed. Oba se účastnili tábora sociálnědemokratické mládeže na Utoye, kde Breivik zastřelil 68 lidí.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Norský premiér Jens Stoltenberg (uprostřed) během smutečního obřadu objímá předsedu mládežnické organizace svojí strany Eskila Pedersena (druhý zprava).

„Dnes je to týden od toho, kdy Norsko zasáhlo zlo,“ řekl v Oslu premiér Stoltenberg z pódia pokrytého rudými růžemi – symboly jeho vládní Sociálně demokratické strany. „Nedáme se zaskočit a zastrašit, abychom mlčeli. Odpovíme na nenávist láskou. Budeme navždy uctívat naše hrdiny,“ prohlásil předseda vlády, který se později chystal také k návštěvě mešity, aby ukázal, že národ je jednotný v odmítnutí násilí.

Foto: Thomas Winje Oeijord, Reuters

Pohřeb Bano Rashidová

Breivik podle svých slov jednal z přesvědčení, že Evropu zničí muslimové a přistěhovalci, a těmto trendům vyhlásil válku. Sociální demokraté podle něj vedou zemi k záhubě, proto útočil na budoucí její politiky.

Mezitím policie oznámila, že identifikovala všechny zabité. Postupně uvádí jejich jména, dosud jich zveřejnila 41. Většina obětí byli lidé mladší 20 let. Nejmladší oběť – Johannes Buoe – měl 14 roků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek masakru na Utoye: Musím se tam vrátit zpátkyVideo: Reuters

V pátek pokračoval za zavřenými dveřmi výslech Breivika. Jeho obhájce ještě před ním prohlásil, že klient plánoval ještě další útoky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám