Hlavní obsah

Rusko cení zuby na Japonce, na Kurilách rozmístí rakety S-400

Moskva

Rusko se rozhodlo rozmístit na sporných jihokurilských ostrovech rakety S-400 určené k ničení vzdušných cílů do vzdálenosti 200 kilometrů. Oznámila to v úterý agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroje z ruského ministerstva obrany. Moskva tak prý reaguje na zostřený spor s Japonskem, které jižní Kurily, ztracené v posledních dnech druhé světové války, stále považuje za své "severní území".

Foto: Profimedia.cz

Protivzdušné rakety systému S-400

Článek

"Rusko se pro všechny případy připravuje k válce," komentoval situaci moskevský rozhlas. Již dříve ruské vojenské zdroje oznámily, že v okolí Kuril budou operovat dvě vrtulníkové lodi Mistral, které Rusku na základě nedávno uzavřeného kontraktu dodá Francie. Na jihu Kuril je rozmístěna ruská dělostřelecká a motostřelecká divize, která má v dohledné době projít zásadním přezbrojením.

Podle ruského tisku je nyní na Kurilách mimořádně zastaralá výzbroj - tanky T-55 staré 50 let a dokonce houfnice M-30 vyrobené v roce 1938. Ostrovy nedávno navštívil ministr obrany Anatolij Serďukov, který rozhodl o potřebě zásadní modernizace. Její hlavní body má ruská vláda schválit už koncem února.

Spory se nedaří urovnat

Diplomatické urovnání kurilského sporu je podle ruského tisku v nedohlednu. Listopadová návštěva prezidenta Dmitrije Medveděva na Kurilách a nedávné jednání japonského ministra zahraničí Seidžiho Maehary v Moskvě problém spíš dál zkomplikovaly.

"Jižní Kurily se mohou stát pohodlným cílem (japonské) agrese," napsala nedávno v bojovně laděném komentáři státní agentura RIA Novosti. "Příhodnost tohoto cíle se zvyšuje s tím, jak se v Rusku protahuje obnova vojenské infrastruktury Dálného východu. Tato oblast potřebuje nové bitevní lodě, základny, letiště a hlavně nový personál, který tam bude schopen pracovat."

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po návštěvě Maehary v Moskvě označil jakékoli další diplomatické jednání o Kurilách za bezpředmětné. Podle ruského tisku chce Moskva dosáhnout toho, aby úroveň vojenské přítomnosti na jižních Kurilách odradila i ty nejbojovnější japonské kruhy od myšlenek na návrat sporných ostrovů pod japonskou správu.

Reklama

Výběr článků

Načítám