Hlavní obsah

Multikulturalismus pohřbil už i Sarkozy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se přidal k českému prezidentovi Václavu Klausovi, německé kancléřce Angele Merkelové, britskému premiérovi Davidovi Cameronovi a dalším státníkům s tvrzením, že multikulturalismus selhal. Sarkozy to pronesl ve čtvrtek večer v televizi.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

„Příliš jsme se zabývali identitou jedince, který přicházel, a ne dost identitou země, která ho vítala,“ prohlásil Sarkozy s tím, že takový koncept „selhal“.

Sarkozyho vystoupení následuje jen pár dní poté, co se stejným názorem vystoupil britský premiér David Cameron, když avizoval tvrdší postup své vlády vůči radikálním organizacím a mimo jiné řekl: „Upřímně, potřebujeme mnohem méně pasivní tolerance z minulých let a mnohem aktivnější, mocný liberalismus.“

„Svoboda projevu. Svoboda vyznání. Demokracie. Vláda zákona. Stejná práva bez ohledu na rasu, pohlaví či sexuální orientaci. (Stát) říká svým občanům: toto nás jako společnost definuje. Patřit sem znamená věřit v tyto hodnoty,“ doplnil premiér. „Doktrína státního multikulturalismu“ podle něj vyzývala různé kultury, aby si žily svými oddělenými životy.

Krajní pravice jde nahoru

Cameron nebyl první, kdo koncept multikulturalismu odsoudil. Před ním tak učinili český prezident Václav Klaus, německá kancléřka Angela Merkelová, australský expremiér John Howard či někdejší ministerský předseda Španělska José María Aznar.

Sarkozy se v televizní debatě s občany zabýval tématy bezpečnosti, přistěhovalectví a šíření islámu. Komentátoři to spojují s poklesem jeho popularity. Sarkozy se podle nich snaží k sobě zpátky přilákat voliče z krajní pravice, kteří se podle posledních průzkumů houfně vracejí k Národní frontě Jeana-Marie Le Pena poté, co ho ve vedení strany vystřídala jeho dcera Marine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám