Hlavní obsah

Češi na gripenech porazili ostatní tygří letky ze zemí NATO

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkel
Aktualizováno

Na setkání elitních tygřích letek NATO Tiger Meet 2010 v nizozemském Volkelu byla za nejlepší vyhlášena česká 211. letka se stíhačkami JAS-39 Gripen. V doprovodných hrách pak zvítězila vrtulníková 221. letka vybavená bitevními vrtulníky Mil Mi-24.

Článek

Výsledky letošního Tiger Meet byly vyhlášeny ve čtvrtek večer na slavnostním zakončení. Hlavní cenu Stříbrného tygra 2010 dostala 211. letka.

Úspěch Čechů je o to větší, že teprve letos byla přijata 211. letka po několikaletém čekání do Asociace tygřích letek jako plnohodnotný člen. Nyní má Česká republika v elitním klubu dvě jednoty, vrtulníkáře z 221. letky, kteří slavili velké úspěchy už v minulosti, a stíhače.

Program Tiger Meet zahrnuje obtížné komplexní mise, jako je podpora speciálních sil, zajištění vzdušného prostoru nebo pronikání v nízkých výškách podpory.

Je to velký kus práce, poctivé práce, která jde nad rámec jejich běžné činnosti. Ukazuje to, že kluci do toho mají chuť. Necháme na lidech v ČR, zda to posoudí jako úspěch.
nadporučík Bohuslav Kůrka

V kategorii létání byli nejlepší Norové z 338. letky na strojích F-16. V rámci cvičení bylo během dvou týdnů podniknuto 644 z 715 plánovaných misí.

Cvičení se účastnilo celkem 14 tygřích letek, jak vrtulníkových, tak stíhacích nebo cvičných. Z ČR přiletěly čtyři gripeny.

Příprava na Tiger Meet je nad rámec práce pilotů

K účinkování českých pilotů a pozemního personálu se pro Novinky.cz vyjádřil tiskový a informační důstojník 21. základny taktického letectva v Čáslavi, kde jsou dislokovány gripeny, nadporučík Bohuslav Kůrka.

"Je to velký kus práce, poctivé práce, která jde nad rámec jejich běžné činnosti. Ukazuje to, že kluci do toho mají chuť. Necháme na lidech v ČR, zda to posoudí jako úspěch,“ řekl Kůrka a dodal, jaký význam má Tiger Meet pro připravenost a bojeschopnost našich vzdušných sil: „Cvičení je zaměřené na vzájemnou spolupráci, vzájemný respekt a hlavně na vzájemné porovnávání jednotlivých účastníků. Dochází ke srovnávání leteckých taktik jednotlivých účastníků a států i kvality strojů.“

Kůrka také naznačil, jaké úkoly plnili piloti gripenů: „Především to byla ochrana bombardérů, doprovody a lety nad mořem. Samozřejmě úkolů, které plnili, byla celá řada, ať už šlo o úkoly obranné nebo úkoly taktického charakteru.“

Kůrka ještě dodal: „Bylo tam osm pilotů a k tomu náležitý technický personál. Technici se tam střídali.“

Úspěch je o to cennější, že přišel v době, kdy se rozhoduje o budoucnosti protivzdušné obrany země a řeší se, zda se zůstane u raket a zruší stíhací letectvo, nebo se odstoupí od raketové obrany a ponechají se stíhačky.

Reklama

Související články

"Tři prsty smrti" by mohla armáda ztratit

Před dvaceti lety mělo Československo jednu z nejhustších sítí protivzdušné obrany. Teď se nad touto výzbrojí smráká. Celková obměna by vyšla na miliardy a ty...

Výběr článků

Načítám