Hlavní obsah

Začal Oktoberfest: návštěvníci se opijí 13 milióny piv

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před dvěma stovkami let se jeden německý princ oženil a od té doby mají Bavoři i turisté důvod oddávat se pitkám na mnichovském Okoberfestu, největším svátku piva na světě, který právě začal. Vypije se tam asi 6,5 miliónu litrů piva, tedy 13 miliónů běžných českých piv. Letos slaví Oktoberfest 200 let a poprvé na něm platí zákaz kouření.

Článek

Vše začalo v roce 1810, kdy se korunní princ Ludwig oženil s princeznou Theresou a uspořádal velké koňské dostihy. Na místě zvaném Theresienwiese (Terezina louka) se dodnes koná mohutná oslava, kterou navštěvují milióny lidí.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Na Oktoberfestu se baví mladí i staří.

I když je Oktoberfest vnímán hlavně jako velká pivní pitka, má i doprovodný program. Hraje hudba, můžete tancovat nebo se setkat třeba s fotbalisty FC Bayern.

Pitka ve 14 stanech

Akce se koná ve čtrnácti obrovských stanech. Jeden z největších, Hofbräu-Zelt, má 5000 čtverečních metrů a je určen zejména pro turisty. Pije se v něm a nahlas zpívá. Rodilí Mnichované prý chodí nejradši do stanu Augustiner. Zde točí tamní nejstarší pivovar z tradičních dřevěných sudů a samozřejmě se tu také huláká a tancuje.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Obří stany jsou narvané milovníky piva k prasknutí.

V Hippodromu a Käfer's Wiesnschänke zase posedávají německé celebrity. Narazíte tu na reklamní hvězdičku Veronu Pooth, fotbalisty FC Bayern, zpěváky a producenty. Minulý rok zde s rodinou popíjel Lothar Matthäus.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

V pití piva ženy za muži nijak nezaostávají.

Zatímco v Schottenhamel-Zeltu se schází hlavně hlučná mládež, postarší raději zavítají do Wiesn-Zeltu, kde se podávají kořeněné ryby. Dokonce i ti, kteří neholdují pivu, si na Oktoberfestu užijí. Musí ale najít Weinzelt, kde se pije víno a šampaňské.

Foto: Michaela Rehle , Reuters

Servírky obtěžkané tupláky nestíhají.

Blaho, ale poněkud draho

Na Oktoberfestu si návštěvníci musí sáhnout hluboko do kapsy. Pivo je mnohem dražší než v ČR (cca 8-9 eur za litr, tedy 200-225 korun) a také další výrobky se turistům pěkně prodraží - např. oficiální tuplák na pivo stojí 28 eur (700 korun), tričko Oktoberfest 16,50 (412 korun), kožené kalhoty Manni 250 eur (6250 korun).

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Krátké kožené kalhoty s laclem nesmějí na festivalu chybět.

Celkový finanční přínos akce pro region odhaduje list Süddeutsche Zeitung na cca 830 miliónů eur (přes 20 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám