Hlavní obsah

Atomový kníže, tituloval Schwarzenberga list Österreich

Vídeň

Označení "atomový kníže" si po své čtvrteční návštěvě Vídně vysloužil od rakouského deníku Österreich český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V Rakousku řekl, že se Česko bez jaderné energie a Temelína neobejde.

Foto: Herwig Prammer, Reuters

Karel Schwarzenberg při návštěvě Vídně

Článek

Deník Österreich píše o návštěvě českého ministra zahraničí v ironickém tónu. Podle něj by mělo Rakousko akceptovat, že jaderná energie v Evropě platí za alternativu. Schwarzenbergovu fotografii ze schůzky s rakouským ministrem zahraničí grafik upravil fotomontáží. Přidělal mu na ní brýle, které mají místo skel žlutočerné symboly jaderné energie. Zprávu zároveň list uvedl ironickým titulkem "Atomový kníže svítí ve Vídni".

"Rozhodnutí ohledně výstavby poruchového reaktoru Temelín padne prý v Česku," napsal deník na svém webu. Dodává, že podle "atomového knížete" Česko bohužel neleží na Sahaře nebo u Severního moře, aby mohlo získat energii ze slunce či větru. Tento příměr Schwarzenberg použil na tiskové konferenci.

List píše, že Rakousko, které dlouhodobě odmítá jadernou energii, sice dostane informace o Temelínu, nebude do věci mít ale právo mluvit.

Také deníku Der Standard Schwarzenberg zopakoval, že Rakousko získá všechny informace a bude moci říct, pokud se mu něco nebude líbit, ale rozhodne Česko. "Právo na odvolání v nějaké formě - to nemůže existovat," řekl listu Schwarzenberg.

Na otázku v rozhovoru v deníku Wiener Zeitung, zda by výstavba Temelína nemohla rakousko-české vztahy znovu poškodit, český ministr odpověděl: "Myslím, že méně než dřív, protože jsme prostě vybudovali informační mechanismy. Rakousko bude o každém opatření, o každém kroku plně informováno. Nebudou existovat žádná tajemství".

Do dob před Benešovými dekrety se vrátit nelze

Dalším sporným tématem vedle Temelína jsou takzvané Benešovy dekrety, na jejichž základě Němci v Československu přišli po nacistické okupaci o majetek a občanská práva. Wiener Zeitung se šéfa české diplomacie ptá, čeho se vlastně týkají obavy, kdyby se tyto poválečné zákony zrušily.

"Nejdřív je nutné říct, že se dnes každý, i když by byl rodilý Angličan, může v České republice usadit. Nemůžeme ale navodit stav před 70 lety, protože vlastnické poměry se mezitím upevnily naprosto jinak," uvedl Schwarzenberg.

Českého ministra kritizoval už ve středu deník Die Presse. Schwarzenberg podle listu "zmutoval" z ochránce práv, který se dříve stavěl proti jaderné energii a Benešovým dekretům, v "dobrého vojáka Švejka". [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám