Hlavní obsah

Novým maďarským prezidentem je zlatý olympijský medailista Pál Schmitt

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarským prezidentem se stal podle očekávání kandidát vládní strany FIDESZ Pál Schmitt (68). Nahradí dosluhujícího Lászla Sólyoma, jehož mandát končí 5. srpna. Informovala o tom agentura MTI. Fidesz, který drtivě vyhrál dubnové volby, má v parlamentu ústavní dvoutřetinovou většinu.

Článek

V prvním kole tajné volby dostal Schmitt 263 hlasů, jeho socialistický protikandidát jen 59 hlasů.

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhl do funkce hlavy státu současného předsedu parlamentu a dvojnásobného olympijského vítěze v šermu z let 1968 a 1972 Pála Schmitta ve středu.

Podle průzkumů veřejného mínění si veřejnost přála opětovné zvolení Sólyoma, ale FIDESZ prosadil svého kandidáta. Podle politologů totiž Orbán plánuje velké změny v ústavě a Sólyom, jako bývalý ústavní právník, by mohl být překážkou při těchto změnách.

Schmitt je nejen dvojnásobným olympijským vítězem v šermu, ale také předsedou Maďarského olympijského výboru a byl členem Mezinárodního olympijského výboru. Působil také v diplomacii. V roce 2004 byl zvolen europoslancem. Mluví anglicky, německy, francouzsky, španělsky a rusky. Má tři dcery a šest vnoučat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám