Hlavní obsah

Žena po prvním výbuchu v Moskvě stačila přestoupit, dojela k druhému

Novinky, Tomáš Reiner
Moskva

Moskevské metro v pondělí zasáhl dvojitý pumový útok. Přestože se exploze udály v odstupu více než 40 minut, úřady metro nezavřely. Stanice Lubjanka a Palác kultury se přitom nacházejí na stejných trasách. Úřady po prvním výbuchu nechaly v ranní špičce cestovat dál tisíce lidí. Byla mezi nimi i Alexandra Antonovová, která těsně unikla i druhé explozi.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Situace před stanicí Park kultury

Článek

„Byla jsem v šoku. Výbuch mě ohlušil, ale zpočátku mě nenapadlo, že to je teroristický útok. Potom jsem viděla kouř a došlo mi, že to byl výbuch. Jediné, na co jsem myslela, bylo dostat se ven co nejrychleji,“ uvedla Antonovová.

Metro nebylo evakuováno a jí se podařilo přestoupit. Dorazila do stanice Park kultury jen pár minut před druhým útokem. „Měla jsem štěstí,“ dodala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Teror v Moskvě: amatérské záběry těsně po výbuchuVideo: Reuters

V metru a zejména v postižených stanicích panoval zmatek. Mnozí si nebyli jisti, co se stalo, někteří se domnívali, že se zřítila střecha stanice. „Jedni spěchali nahoru po eskalátorech, další zase dolů,“ popsal svědek.

„Po výbuchu v Lubjance skoro nic nejezdilo směrem na jih, kam jsem potřeboval jet. Takže když přijel vlak, spousta lidí se do něj nahrnula,“ popsal student Dmitrij z Moskevského státní institutu mezinárodních vztahů.

„Nastoupil jsem do prvního vagónu. Ve stanici Park kultury spousta lidí vystoupila a spousta dalších nastupovala, byla tam obrovská tlačenice. Dveře vlaku se začaly zavírat, když se ozval výbuch. Na vlastní oči jsem viděl, jak to otřáslo okny. Nebylo jasné, jestli se to stalo v druhém vagónu nebo na pravém nástupišti. Lidé opouštěli vlak. Viděl jsem upadnout ženu a ostatní, jak po ní šlapou a utíkají pryč. Pomohl jsem té ženě vstát," doplnil.

V Londýně metro uzavřeli

Úřady se zatím nevyjádřily, proč metro neuzavřely. Při útocích na soupravy londýnského metra před pěti lety například úřady vyklidily všechny linky. Prezident Dmitrij Medvěděv nařídil pečlivé vyšetřování útoků a zpřísnil ostrahu po celé zemi. Premiér Vladimir Putin uvedl, že teroristé budou zničeni. První kritiku si vysloužily tajné služby, a to z úst místopředsedy bezpečnostního výboru ruské Státní dumy Gennadije Gudkova a bývalého ruského ministra zahraničí Sergeje Stěpašina.

Útoky ve vagónech ve stanicích Lubjanka a Palác kultury se udály v 7:56 a v 8:38 hodin místního času. Podle vyšetřovatelů za nimi stojí radikální organizace čečenských žen, tzv. černé vdovy. Sebevražedné atentátnice, jejichž hlavy posléze vyšetřovatelé objevili, se obě odpálily v druhém vagónu souprav.

Počet obětí útoků se vyšplhal na 38. Desítky dalších lidí byly zraněny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám