Hlavní obsah

Ledoborce osvobodily trajekty uvízlé v ledu Baltského moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Lodní trajekt Amorella s téměř tisícovkou lidí na palubě byl v pátek ráno vyproštěn z ledu Baltského moře u švédského pobřeží a vrátil se bezpečně do stockholmského přístavu. Vyproštěno bylo několik desítek dalších lodí, které v navršených ledových krách u švédských břehů uvízly během čtvrtka.

Článek

Desetipatrovou loď ze zajetí pomohly uvolnit ledoborce, poblíž však byly připraveny záchranné vrtulníky a armádní vznášedla, aby v případě, že pokus o vyproštění lodi neuspěje, zahájily evakuaci cestujících. Podle švédských úřadů bylo na palubě trajektu společnosti Viking Line, která spojuje Švédsko s Finskem, 753 cestujících a 190 členů posádky.

Další tři trajekty se dokázaly uvolnit a vrátit do přístavu již v noci. Jeden z nich, Finnfellow, se lehce srazil s Amorellou, když tlak ledu obě lodi stlačil k sobě. Škody na obou lodích však byly jen malé.

Jako poslední zůstala v ledu uvězněná nákladní loď Regal Star s 56 osobami na palubě.

Led ve čtvrtek v Baltském moři zablokoval asi 50 lodí, na nichž uvízlo přes 2000 lidí. [celá zpráva]

Zamrzání Baltu podél švédských břehů je v zimě běžné, málokdy však moře zamrzá až ke Stockholmu tak tlustými krami, že vytvoří překážku i pro velké trajekty, řekl agentuře AP Johny Lindval z oddělení ledoborců švédské námořní správy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám