Hlavní obsah

Zbrojovka BAE Systems dostala gigantickou pokutu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Zbrojovka BAE Systems musí zaplatit pokutu 280 miliónů liber za svůj způsob jednání v Saúdské Arábii a v Tanzanii, uvedla v pátek BBC. Firma se přiznala, že klamala úřady ohledně plateb, které jí „s velkou pravděpodobností“ pomohly získat kontrakty na zbraně. Naopak bylo zastaveno stíhání Mensdorffa-Pouillyho obviněného z korupce při prodeji stíhaček gripen.

Článek

Větší část sumy, 250 miliónů musí společnost zaplatit americkým úřadům, 30 miliónů pak britským. Je to nejvyšší pokuta, kterou kdy jakákoliv firma musela v Británii zaplatit. BAE zdůrazňuje, že se pokuty netýkají přímo úplatkářství, ale „politováníhodných nedostatků“.

Případ se zřejmě mimo jiné týká plateb pro nejmenovaného saúdskoarabského představitele v rámci kontraktu za 40 miliard. BAE při získávání kontraktů zřejmě rozdělila stamilióny různým lidem, kteří mohli mít vliv na uzavření kontraktu.

V případě Saúdské Arábie se jednalo o kontrakty Al-Jamana, v jejichž rámci bylo do království prodáno 30 cvičných letadel Hawk a 72 strojů Tornado stíhacích i bombardovacích verzí. Do chudičké Tanzanie byl prodán systém navádění vojenských letadel za 28 miliónů dolarů.

USA a Velká Británie tento případ vyšetřovaly osm let. Nakonec BAE přistoupila na to, že zaplatí vysokou pokutu a nepůjde před soud. BAE se přiznala, že vytvářela nepravdivá prohlášení pro americkou vládu. Je to poprvé, kdy při šetření podobných obvinění spolupracovaly dva státy.

Podle expertů přiznání tuto zbrojovku oslabí. Na druhou stranu se tak zbaví dlouholetých spekulací o úplatkářství při prodeji zbraní do Saúdské Arábie. Británie se proti soudnímu procesu stavěla, aby nebyly poškozeny její obchodní zájmy a dobré vztahy se saúdským královským dvorem.

Kauza gripen skočila

Naopak zastaveno bylo v Británii stíhání rakouského obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho obviněného v souvislosti s korupční aférou kolem prodeje stíhaček gripen. Před týdnem ho obžaloval britský protikorupční úřad SFO kvůli korupci související s plánovaným prodejem stíhaček JAS-39 Gripen do České republiky, Maďarska a Rakouska. Pokud jde o dodávky letadel do ČR a Maďarska, byla porušena pravidla pro transfery citlivých amerických technologií, tvrdí BBC.

Vzhledem k tomu, že bylo uzavřeno vyšetřování celého BAE, SFO v pátek uvedl, že ruší stíhání Mensdorffa-Pouillyho. Soud v londýnském Westminsteru už ve čtvrtek rozhodl, že může být propuštěn za přísných podmínek na kauci milión liber. Nesměl opustit Británii, na nohou měl nosit "elektronická pouta" a musel dodržovat zákaz nočního vycházení.

Lobbista nemůže Británii opustit hned, protože jeho pasy má ještě soud ve Westminsteru. V pondělí by je však měl dostat zpátky.

Podle britského úřadu se šestapadesátiletý Rakušan "mezi 1. lednem 2002 a 31. prosincem 2008 s dalšími osobami spojil za účelem korupčních plateb neznámým představitelům a dalším agentům vlád některých středoevropských a východoevropských zemí, včetně České republiky, Maďarska a Rakouska".

Cílem bylo zajistit od vlád zmíněných tří zemí kontrakty za dodávky letadel JAS-39 Gripen, vyráběných švédskou firmou Saab AB a nabízených koncernem BAE Systems. Částky mohly být odměnou za získání kontraktů, uvádí prohlášení SFO, ale mohly být vypláceny též za účelem získání těchto kontraktů.

Případ neměl dost silný základ, protože ČR ani Rakousko gripeny nekoupily, Praha si je nakonec jen pronajala. Prodej do Maďarska byl podle dřívějších šetření čistý.

Reklama

Výběr článků

Načítám