Hlavní obsah

Těhotnou Slovenku nepřijali do nemocnice, zemřela i s dítětem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spišská Nová Ves

Slovensko je pobouřeno případem 36leté ženy, která navštívila s bolestmi nemocnici ve Spišské Nové Vsi, ale lékaři ji poslali domů s tím, že ještě nebude rodit. Když se do nemocnice vrátila, plod už byl mrtvý a za několik hodin zemřela i matka.

Foto: Mišauerová Jana, ČTK

Lékaři těhotnou Slovenku odmítli hospitalizovat. Ilustrační foto

Článek

Rodina viní nemocnici ze zanedbání péče a podala podnět na Úřad pro dohled nad zdravotní starostlivostí.

Podle Slovenského rozhlasu byla Ľuboslava Franeková rizikovou pacientkou. Když dítě o týden přenášela, obvodní gynekoložka ji poslala do nemocnice. Lékaři ji však odmítli hospitalizovat. Do nemocnice se vrátila, když bolesti neustupovaly. Lékaři při kontrole zjistili, že dítě je mrtvé.

Následně ji odmítli udělat císařský řez. Mladá žena porodila mrtvé dítě, po několika hodinách upadla do komatu a zemřela. Vedení nemocnice navzdory těmto skutečnostem pochybení odmítá.

Žena se cítila slabá a obávala se, že porod nezvládne a prosila lékaře, aby jí udělali císařský řez. „Nechápu proč jí neudělali císařský řez. Mohli ji zachránit. Doma máme dvě děti ve věku 13 a 15 let, které už nikdy neuvidí svou matku,“ říká její zoufalý manžel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám