Hlavní obsah

Ruská tajná služba viní Gruzii, že pomáhá al-Kaidě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi/Moskva

Šéf ruské tajné služby v úterý obvinil Gruzii, že pomáhá teroristické síti Al-Kaida s výcvikem a s pronikáním teroristů do Čečenska a se sabotážemi v dalších ruských regionech. Podobná obvinění na adresu Gruzie vznášelo Rusko i v minulosti. Tbilisi nařčení popřelo.

Foto: Adrees Latif , Reuters

Ruské obrněnce při loňském stažení z Gori

Článek

"Zvukové záznamy od povstalců svědčí o tom, že spolu s emisary Al-Káidy navázali kontakty s představiteli gruzínských zvláštních služeb, za jejichž účasti se organizuje výcvik a přeprava teroristů do Čečenska," prohlásil ředitel Federální bezpečnostní služby Alexandr Bortnikov.

Gruzínské zvláštní služby podle něj také "neustále podnikají pokusy dodávat zbraně, výbušniny a finance pro diverzní akce v Dagestánu, hlavně na ropovodech a plynovodech".

Gruzie obvinění popírá

"Je to naprosto absurdní. Nikdo z al-Kaidy v Gruzii není a ani být nemůže, protože ctíme mezinárodní závazky," prohlásila místopředsedkyně gruzínského parlamentu Paata Davitajová.

Podle ní "bezdůvodná nařčení" zazněla právě dnes kvůli návštěvě americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové v ruské metropoli. Měla dát do rukou šéfovi ruské diplomacie Sergeji Lavrovovi argumenty proti Gruzii, která představuje hlavní spornou otázku mezi Moskvou a Washingtonem.

Vztahy mezi Ruskem a Gruzií zůstávají napjaté od loňské války, po níž Moskva uznala gruzínské separatistické regiony Abcházii a Jižní Osetii. Na celistvosti Gruzie nadále trvá i Washington, i když za nového prezidenta Baracka Obamy ustoupily do pozadí plány jeho předchůdce George Bushe přijmout Gruzii spolu s Ukrajinou do NATO.

Nepokoje na Kavkaze sílí

Ruský sever Kavkazu, zejména Ingušsko, Dagestán a Čečensko, prožívá poslední dobou vlnu násilností a atentátů. FSB podle svého šéfa jen od počátku července zabránila 19 teroristickým útokům a zneškodnila 178 banditů. Zlikvidováni byli podle Bortnikova i strůjci červnového atentátu na ingušského prezidenta Junuse-Beka Jevkurova, který útok přežil a z těžkých zranění se už zotavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám