Hlavní obsah

Švédští politici se neshodli, jak hodnotit české předsednictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédsko se ve středu ujalo předsednictví EU, v jejímž čele stanulo už podruhé. Švédský premiér Fredrik Reinfeldt při té příležitosti ocenil výkon ČR v čele unie. Působilo to poněkud licoměrně. Ještě v úterý totiž švédský ministr zahraničí Carl Bildt nenechal na českém předsednictví nit suchou. Švédsko především řeší otázku budoucího předsedy Evropské komise, chce, aby o něm europoslanci rozhodovali už v červenci.

Foto: Bob Strong, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso (vlevo) hovoří se švédským premiérem Fredrikem Reinfeldten při příležitosti pořizování fotografie členů švédského předsednictví

Článek

Když Fredrik Reinfeldt při zahájení švédského předsednictví hodnotil to české, řekl: "Buďme upřímní - byly to velmi složité podmínky. Nikdo by nepředvídal, že bude v parlamentu hlasování o nedůvěře, které skončí takto." Připomněl tak jeden z klíčových okamžiků šestiměsíčního šéfování Čechů v EU.

Oba premiéři - Mirek Topolánek i Jan Fischer - podle něj byli vždy dobře připraveni a při vedení hlavních unijních summitů si vedli velmi dobře. Navíc se podle něj se zástupci Prahy dobře komunikovalo.

Na dotaz, zda souhlasí s některými názory, které se objevily v evropském tisku a označily české předsednictví za nejhorší v dějinách unie, švédský premiér řekl, že by se takto nemohl vyjadřovat.

Jedním z výrazných kritiků českého vedení byla Francie, která odsuzovala způsob, jak Češi bloku předsedali. Reinfeldt připomněl, že EU tvoří 27 států. Předsednická role pak spočívá v hledání kompromisů mezi nimi. "Je samozřejmě jasné, že... členské státy vám budou volat a snažit se vás ovlivňovat," řekl.

"Jsem na to připraven," dodal s tím, že s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, jehož vztahy s bývalým premiérem Topolánkem bývají označovány za velmi chladné, se sejde už v pátek.

Kritika ze strany švédského ministra

Zcela jinak hovořil v úterý ve švédském rozhlasu ministr zahraničí Carl Bildt. "Samozřejmě, české předsednictví nebylo dobré, i když Češi nakonec sklidili víc kritiky, než si zřejmě zasloužili, a to především v některých konkrétních otázkách," uvedl Bildt.

Švédští politici přitom - na rozdíl od švédských médií - hodnotili české působení v čele EU velmi opatrně.

Bildt nicméně zvlášť ocenil dočasnou vládu premiéra Jana Fischera, která svůj úkol dokončit předsednictví po pádu kabinetu Mirka Topolánka zvládla podle švédského ministra "s ohledem na okolnosti dobře".

Priority Švédska

Na počátku švédského předsednictví se řeší hlavně otázka, kdo bude příštích pět let řídit evropskou komisi a kdy se o tom rozhodne. Dosavadní předseda Evropské komise José Manuel Barroso má jednomyslnou politickou podporu sedmadvacítky, nikoli však oficiální nominaci. Čeká se na výsledky konzultací s Evropským parlamentem, který by ho pro tuto funkci musel schválit. Barroso i Švédsko by dali přednost červencové volbě před podzimní. "Čím dřív, tím lépe," řekl Barroso, podle nějž nyní EU potřebuje silné vedení.

Je potřeba se připravit na prosincovou celosvětovou konferenci o boji proti klimatickým změnám. "Evropa je v jedné z nejhorších finančních krizí moderní doby," podotkl také Reinfeldt.

Právě boj proti dopadům hospodářské krize bude společně s klimatickou otázkou patřit k hlavním tématům švédského předsednictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám