Hlavní obsah

Rodina se před letem airbusu raději rozdělila, otec s dcerou proto přežili

Právo, CNN, DPA, nka

Krutě si osud pohrál se švédskou rodinou, která v Rio de Janeiru žila deset let a do Skandinávie se vracela na dovolenou. Rodiče se dvěma dětmi se kvůli obavám z rizika létání raději rozdělili – otec s tříletou dcerkou letěl dřívější linkou, matka s pětiletým synem nasedla do osudového airbusu.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Po přistání v Paříži se tatínek s dcerkou dozvěděli, že letadlo s druhou částí rodiny se pohřešuje. „Nemůžeme pochopit, že se už nevrátí. Je to otřesné,“ říká zdrceně matka pohřešované.

Špatná osudová karta vyšla i na inženýra britské ropné společnosti Arthura Coakleyho: původně se měl vrátit domů již v polovině května, na žádost nadřízeného ale zůstal v Brazílii déle. Po návratu chtěl se ženou a třemi dětmi odjet odpočívat na řecký ostrov Korfu.

„Plánovali jsme toho tolik – a teď je to všechno pryč. Bůh by nebyl tak krutý,“ naříká jeho žena. „Doufám, že Art spal a že neměl strach. Vím, že kdyby byl vzhůru, určitě by myslel na nás,“ přemítá o okamžicích tragédie.

Propadlý pas zachránil život

Na jiné se naopak před tragédií usmálo štěstí: například na francouzskou dvojici, která se ze všech sil snažila do letadla dostat a ve snaze přemluvit úředníky Air France dokonce zburcovala své známé na francouzském velvyslanectví. „Udělali jsme všechno, co jsme mohli, abychom se dostali na palubu, protože jsme museli zpátky do Francie kvůli práci,“ vysvětluje Amina Jaffiolová (47).

Jejich buldočí vytrvalost jim naštěstí ovoce nepřinesla – letadlo bylo plné. „Teď jsme šťastni a zároveň v šoku, jak blízko smrti jsme byli,“ dodává.

Dalším dvěma mužům život zase zachránilo lajdáctví – sedmatřicetiletý Brazilec si nevšiml, že má dva měsíce propadlý pas. Italského inženýra naopak potíže v práci zdržely natolik, že nestihl odbavení. K úlevě své ženy se tak nakonec ohlásil. „Řekni dětem, že jsem v pořádku,“ vzkázal.

Související témata:

Výběr článků

Načítám