Hlavní obsah

Doživotí pro pětinásobného rakouského vraha příbuzných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Nejvyšší, tedy doživotní trest dostal v pátek ve Vídni devětatřicetiletý Rakušan Reinhard Steinbauer, který letos v květnu zavraždil sekerou svou ženu, sedmiletou dceru, oba rodiče a tchána. K činu se rozhodl, protože přišel o rodinný majetek v riskantních burzovních spekulacích a nechtěl, aby byli příbuzní vystaveni hanbě.

Článek

Na doživotním trestu se porota usnesla jednomyslně. Je však možné, že se odsouzený proti trestu odvolá, přestože se zprvu doživotí dožadoval. "Žádám o doživotní uvěznění, když už musím dál žít," řekl na úvod procesu.

PR manažer Reinhard Steinbauer, jehož manželka Barbara zastávala významnou funkci na ministerstvu financí, začal s burzovními spekulacemi v době, kdy byla jeho žena těhotná. Snaha zajistit tak rodině natrvalo výrazné finanční zabezpečení se mu ale vymstila. Podle vyšetřovatelů šlo o spekulace, kdy sázel na vývoj kurzů. Přišel o 350 000 eur (8,75 miliónu Kč).

Část peněz na spekulaci si půjčil, pravděpodobně od rodinných příslušníků, a zastavil i drahý vídeňský byt. Nikdy se ale o problémech nezmínil.

Svůj čin připravoval nejméně měsíc dopředu. Vraždil pak na třech místech: Ráno zabil ve Vídni svou 42letou manželku a sedmiletou dceru. Poté odjel do Lince, kde po poledni zavraždil ovdovělého tchána, večer pak zabil své vlastní rodiče v jejich domě v dolnorakouském Ansfeldenu. Všechny ubil sekerou.

Původně se chtěl po vraždách zabít, ale oběsit se nedokázal, před soudem uvedl, že na to byl "příliš zbabělý“. V noci se přihlásil na policii s tím, že zabil ženu a dceru.

Během procesu napadl psychiatrický posudek, podle nějž byl za své činy zodpovědný, a tvrdil, že v tomto směru nebyl náležitě vyšetřen. Obhájce prokazoval klientovu údajnou nepříčetnost tvrzením, že "kdo zabije takovouhle dceru, nemůže být při smyslech".

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Rakušan vyvraždil rodinu kvůli dluhům

Rakouskem ve středu otřásla další rodinná tragédie. Devětatřicetiletý muž z dosud neznámých důvodů sekyrou zavraždil pět lidí - manželku, sedmiletou dceru,...

Výběr článků

Načítám