Hlavní obsah

Zneužívání kněžími je odporné, řekl papež v Irsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František v sobotu označil sexuální zneužívání kněžími za „odporný zločin”. Pobouření, které vyvolalo selhání církve při řešení těchto případů, je oprávněné, řekl František na úvod své návštěvy Dublinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Papež František navštívil IrskoVideo: Reuters

 
Článek

Podle irského premiéra Lea Varadkara zanechalo sexuální zneužívání kněžími v zemi otevřené rány. Papeže požádal, aby přeměnil slova v činy a pomohl zajistit spravedlnost pro oběti těchto činů. František přijel do Irska na dvoudenní návštěvu, v jejímž rámci se setká i s tamními oběťmi sexuálního zneužívání kněžími.

"Selhání církevních úřadů...adekvátně řešit tyto hanebné zločiny po právu vyvolalo pobouření a zůstává zdrojem bolesti a hanby katolického společenství. Já tento postoj sdílím," prohlásil papež.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Papež František a irský premiér Leo Varadkar

Jde o první návštěvu papeže v Irsku za téměř čtyři desítky let. Dnešní přijetí Františka v Dublinu se nicméně lišilo od bouřlivého přivítání téměř jako pro rockovou hvězdu, kterého se v roce 1979 dostalo Janu Pavlu II. Před papežovou rezidencí se shromáždilo jen pár lidí, navzdory tomu, že v Irsku panuje slunečné víkendové počasí, poznamenala agentura AP.

Papež je v posledním roce pod velkým tlakem kvůli sexuálnímu zneužívání nezletilých kněžími v minulosti a kvůli zakrývání těchto zločinů některými místními církevními představiteli. V pondělí Vatikán zveřejnil dopis, v němž se papež v několika jazycích omluvil za to, že církev zneužívání léta ignorovala. Ne všichni ale papežovu omluvu přijali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám