Hlavní obsah

Turecká armáda zaútočila na Islámský stát v odvetě za střelbu na tank

Ankara

Turecká armáda oznámila, že při úterní operaci zabila 32 příslušníků Islámského státu (IS) v severním Iráku, uvedl list Hürriyet. Reagovala tak na útok IS na turecký tank na tamní základně u táboru Bašika. Informovala o tom turecká verze americké stanice CNN.

Foto: Reuters

Turecký tank v provincii Sirnak na hlídce

Článek

Turečtí vojáci podle CNN zabili 10 příslušníků IS během operace, při níž zničili budovu u Bašiky na severu Iráku. Dalších 22 bojovníků IS zabili při pokusu o útěk.

Jednalo se o odvetu za poslední útok IS na základnu, při němž byl zasažen řízenou střelou turecký tank. Video z tohoto nedatovaného útoku zveřejnil IS v úterý.

Turci v Iráku 

Turecko má vojáky v severním Iráku na základně Bašika asi 30 kilometrů severovýchodně od Mosulu. Údajně tam cvičí irácké jednotky pro boj proti Islámskému státu.

Turecko tam začátkem prosince vyslalo šest set vojáků. Když si na jejich přítomnost stěžoval Irák i v Radě bezpečnosti OSN, že jsou na iráckém území bez souhlasu irácké vlády, Turecko jich značný počet stáhlo. [celá zpráva]

Na tureckou základnu útočil Islámský stát opakovaně. Neřízená raketa ho zasáhla 26. března při boji s kurdskými pešmergy. Tehdy padl jeden turecký voják a Turecko v odvetě bombardovalo z děl i ze vzduchu pozice IS. Při podobných útocích byli zraněni turečtí vojáci už 16. a 27. prosince.

 Ostřelování Turecka ze Sýrie

Turecko naopak čelí ostřelování svého území Islámským státem ze Sýrie. V úterý dopadly další tři rakety na Kilis. Podobný útok si vyžádal pět obětí, zemřely čtyři syrské děti. Mrtvý je i jeden pastevec. Celkem si ostřelování vyžádalo jedenáct obětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám