Hlavní obsah

Boje o obležený jemenský Táizz si vyžádaly na padesát obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Boje mezi šíitskými povstalci a provládními milicemi v obléhaném jemenském městě Táizz si za posledních 24 hodin vyžádaly nejméně 45 obětí. S odvoláním na místní zdravotníky o tom v pátek informovala agentura AP.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Bojovník milice šíitských Húsíů

Článek

Většina z obětí zahynula při leteckých úderech arabské koalice, která podporuje zvolenou vládu.

Nálety mají pomoci udržet provládním silám udržet Taízz, který se pokoušejí dobýt vzbouření šíitští Húsíové. Ti začali město obléhat před více než rokem.

Podle posledních informací se místním bojovníkům podařilo útoky šíitských Húsíů odrazit a obsadit západní předměstí Táizzu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Krize v Jemenu trvá od roku 2014, kdy šíitští rebelové obsadili metropoli Saná a začali postupovat dál na jih. Postupně přerostla v občanskou válku.

Ustupující vládu loni v březnu podpořila Saúdská Arábie a s pomocí jí vedené arabské koalice se vládním silám podařilo několik oblastí osvobodit. Byl mezi nimi také Aden, kam se z exilu v Saúdské Arábii mohla loni vrátit vláda i prezident.

Boje si vyžádaly nejméně 6200 obětí a Jemen je podle OSN na pokraji humanitární katastrofy. O střechu nad hlavou přišlo 2,4 miliónu Jemenců. Osmdesát procent z 24 miliónů obyvatel Jemenu trpí vážným nedostatkem potravin a vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám