Hlavní obsah

V Sýrii padl ruský poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Při minometné palbě v Sýrii zahynul ruský vojenský poradce, oznámilo ve středu večer ruské ministerstvo obrany. Důstojník byl zraněn v pondělí, když ho zasáhl útok milice Islámského státu (IS). Kde přesně muž zemřel, už ale neupřesnilo, uvedla agentura AP.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Letečtí technici v Sýrii montují střely na ruský letoun Su-30.

Článek

Podle ruských agentur voják radil syrské armádě, jak používat ruské zbraně. Posmrtně bude oceněn medailí, dodalo ministerstvo.

Jde již o třetí oběť v řadách ruské armády od konce loňského září, kdy Moskva zahájila letecké údery na cíle v Sýrii. První obětí byl v listopadu ruský pilot letounu sestřeleného Tureckem, kterému se sice podařilo katapultovat se, ale už na padáku nebo po dopadu ho zavraždili radikálové. [celá zpráva]

Druhý člen posádky přežil a byl evakuován do bezpečí, během záchranné operace byl ale usmrcen příslušník ruského námořnictva. [celá zpráva]

Moskva tvrdí, že její letecká kampaň míří na Islámský stát a další teroristické skupiny, jako je Fronta an-Nusra. Západ a někteří jeho spojenci ale Rusy obviňují z toho, že se terčem jejich náletů stávají i členové umírněné opozice.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Ruské nálety ze vzduchu podporují syrské vojáky, kterým se tak na bitevním poli za poslední týdny podařilo dosáhnout významných úspěchů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám