Hlavní obsah

AI: Ruské nálety v Sýrii lze považovat za válečný zločin

Londýn
Aktualizováno

Ruské letouny při náletech v Sýrii útočily na civilisty a tyto nálety si vyžádaly nejméně dvě stě obětí. Uvedla to ve středu organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) ve své zprávě. Obvinila Rusko, že při náletech nerespektuje mezinárodní práva a bombarduje klasickými nenaváděnými bombami oblasti obývané civilisty, což lze považovat za válečný zločin. Rusko se ke zprávě nevyjádřilo, napsala BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ruských náletů v syrském IdlibuVideo: Reuters

 
Článek

„Při některých útocích to vypadá, že ruské ozbrojené síly přímo napadaly civilisty nebo civilní objekty při náletech na obydlené čtvrti, kde nebyly žádné jasné vojenské cíle..., což vedlo k úmrtím a zraněním civilistů,“ uvádí osmadvacetistránková zpráva AI.

Podle ní ale byly neúměrně vysoké civilní ztráty i při útocích na vojenské objekty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„U jiných to vypadá, že při útocích nerozlišovaly vojenské cíle od civilních objektů, nebo při útocích na vojenské cíle způsobovaly neúměrně škody civilistům. Takové útoky mohou být považovány za válečné zločiny,“ sdělil ředitel blízkovýchodní sekce AI Philip Luther.

Foto: ČTK/AP

Ruské letectvo podle AI používá v Sýrii i kazetové nebo-li clusterové bomby. Na snímku ruský stíhací bombardér Su-34 nad Sýrií

Podle zjištění Amnesty jsou důkazy, že ruské letectvo „nezákonně používá neřízené bomby v hustě obydlených oblastech a kazetovou munici“.

Listu The Independent řekl zástupce britské kanceláře AI pro Sýrii Kristyan Benedict: „Po mnoho let Moskva chránila Asadovu vládu a blokovala snahu snížit utrpení syrského lidu. Nyní ruské letectvo samo po stovkách zabíjí syrské civilisty. Ve starších konfliktech v Čečensku a v Afghánistánu, jsme viděli, že ruské síly provádějí hrozné útoky v obydlených oblastech. To se nyní děje v Sýrii.“

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský bombardér shazuje bomby nad Sýrií

Amnesty ve své zprávě uvedla, že „na dálku prozkoumala“ více než 25 náletů provedených v pěti oblastech mezi 30. zářím, kdy ruské letouny začaly v Sýrii útočit, a 29. listopadem.

Skupina uvedla, že „po telefonu nebo přes internet hovořila s 16 svědky útoků a jejich následků“. Byli mezi nimi aktivisté i lékaři. Získali také záběry míst po útocích, které nechaly analyzovat vojenskými experty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ruských náletů na syrské město ArihaVideo: Reuters

Ve zprávě AI jsou informace o útocích v provinciích Homs, Hamá, Idlib, Latákíja a Halab. Šest útoků je popsáno podrobněji. Při náletu 29. listopadu zahynulo ve městě Aríhá v provincii Idlib 49 civilistů. Zasaženo bylo tržiště. Z výpovědí svědků plyne, že v místě „nebyly žádné vojenské cíle“. [celá zpráva]

Podle zprávy na jednoho zabitého vzbouřence připadá 16 mrtvých civilistů. Zpochybňuje tak ruské tvrzení, že nálety si nevyžádaly civilní ztráty a nebyla při nich poškozena infrastruktura.

Reklama

Výběr článků

Načítám