Hlavní obsah

Na teroristy máme i atomové zbraně, snad nebudou potřeba, řekl Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nové střely s plochou dráhou letu, kterými Rusové ve středu poprvé ostřelovali pozice Islámského státu z ponorky Rostov na Donu, by mohly být dozbrojeny jadernými hlavicemi. Ve středu to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Jedním dechem ale dodal, že doufá, že atomové zbraně nebudou k likvidaci teroristů nikdy potřeba.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Střely odpálené z ponorky Rostov na Donu

Článek

„S ohledem na údery z ponorky musíme přirozeně vyhodnotit vše, co se děje na bitevním poli, jak jsou naše zbraně účinné. Rakety Kalibr i Kh-101 vykazují velmi dobré výsledky. Tyto moderní, vysoce efektivní a přesné zbraně mohou být vyzbrojeny konvenčními i jadernými hlavicemi. Přirozeně je v boji s teroristy nepotřebujeme a já doufám, že je nikdy potřebovat nebudeme,“ řekl Putin v rozhovoru pro ruskou státní televizi.

„Obecně to ale ukazuje náš výrazný úspěch ve vylepšení našeho arzenálu a vojenského vybavení, kterými je zásobována ruská armáda a námořnictvo,” dodal.

Putin o jaderném arzenálu hovořil poté, co ho ministr obrany Sergej Šojgu zpravil o úspěšném nasazení strategických bombardérů Tu-22, které Islámskému státu údajně napáchaly značné škody, napsal deník The Independent.

Foto: ČTK/AP

Ruský bombardér Tu-22M3 shazuje bomby

Lavrov Putinův výrok mírnil

Cílem středečních náletů se stala fabrika na výrobu minometů a muniční sklady v syrském městě Rakka, které se stalo metropolí Islámského státu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se později pokusil Putinovy výroky mírnit, když řekl, že Rusko o využití jaderných bomb v boji s teroristy neuvažuje.

Posílení protivzdušné obrany

Rusko bombarduje syrské cíle od konce září. Poté, co nálož na palubě vedla k pádu ruského dopravního letadla v Egyptě, přemístila Moskva k syrským břehům raketový křižník Moskva a na letiště u syrského města Latákíja umístila moderní protiletadlovou baterii S-400. [celá zpráva]

Posílení protivzdušné obrany dávají ruské zdroje do souvislosti i s incidentem na syrsko-turecké hranici, při němž turecké letectvo koncem listopadu sestřelilo ruský bombardér. Putin v úterý na setkání s Šojguem řekl, že by Rusové neměli začít zkoumat černou skříňku tohoto letounu bez přítomnosti zahraničních expertů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám