Hlavní obsah

Počet bojovníků Islámského státu roste. Má víc mužů ve zbrani než česká armáda

New York

Navzdory náletům v Sýrii a Iráku i pozemním útokům proti Islámskému státu (IS) se počet bojovníků této organizace za poslední rok a půl zdvojnásobil. Uvádí to ve své expertize newyorská bezpečnostní skupina Soufan. Za IS podle ní v současné době bojuje nejméně sedmadvacet tisíc radikálů. Pro srovnání, v Armádě České republiky aktuálně slouží osmnáct tisíc vojáků.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu odpalují protitankovou střelu v provincii Hasaka na severovýchodě Sýrie. Archívní snímek

Článek

Podle Soufan Group má nyní Islámský stát (ISIL) ve zbrani mezi 27 000 a 31 000 bojovníky z 86 zemí. Podle minulé zprávy z června 2014 jich měl „jen” 12 000.

„Fenomén zahraničních bojovníků v Iráku a v Sýrii je opravdu globální,” stojí ve zprávě Soufan Group, která ve svém výzkumu vycházela z vládních údajů a věrohodných odhadů nevládních skupin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukazuje se, že se nepodařilo zabránit přílivu zahraničních příznivců Islámského státu do Sýrie a Iráku. Nejvíc jich tam dorazilo ze zemí Blízkého východu a ze severoafrického Maghribu, kde jsou dlouhodobě aktivní sunnitští radikálové blízcí Al-Káidě.

Z každé této oblasti jich přicestovalo okolo osmi tisíc. Jen z Tuniska jich přišlo 6000, většinou z Bizerty a Bin Gardanu, kde panuje velká chudoba a vysoká zločinnost. Druzí nejpočetnější jsou Saúdové, následují Turci a Jordánci, uvedla televize Al-Džazíra.

Většina z evropské čtyřky

Dalších 5000 bojovníků dorazilo z Evropy, což představuje dvojnásobek oproti červnu 2014. Tři čtvrtiny jich přišly z pouhých čtyř západoevropských zemí – z Francie, Velké Británie, Německa a Belgie.

Na 4700 bojovníků přišlo ze zemí bývalého Sovětského svazu včetně Ruska.

„ISIL uspěl za hranicemi snů jiných teroristických skupin, jako je Al-Káida, která nyní působí konvenčně, a dokonce staromódně. Vyburcoval desítky tisíc lidí, aby se k němu přidali, a mnoho dalších, aby ho podpořili,“ stojí ve zprávě.

Dokument uvádí, že k tomu přispěla propaganda Islámského státu, která sympatizanty na sociálních sítích ani tak nenutí, aby se připojili, ale spíše vytváří podmínky pro to, aby se lidé nechali přesvědčit. V poslední době ale narůstá význam přímého kontaktu mezi lidmi, kteří se k IS připojili, a jejich příbuznými i známými.

Souvisí to podle Soufan Group s tím, že se zhruba dvacet až třicet procent zahraničních bojovníků už ze Sýrie a Iráku vrátilo do své vlasti. To také výrazně zvýšilo hrozbu teroristických útoků v těchto zemích, neboť se Islámský stát stále víc soustřeďuje na atentáty v zahraničí.

Příliv bojovníků tak zmenšil význam ztrát, které skupina utrpěla v bojích a při náletech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám