Hlavní obsah

Islámský stát má denně milión dolarů z ropy. Zřejmě i díky Turecku

Turecko se v posledních týdnech stalo terčem kritiky kvůli tomu, že ropa Islámského státu proudí přes jeho území. Ankara je po atentátech v Paříži kritizována především z Moskvy, což zesílilo po sestřelu ruského suchoje. Stejně tvrdě se však do ní pustily i USA. Islámský stát má denně z prodeje ropy milión dolarů, což mu umožňuje přežívat a bojovat.

Foto: ČTK/AP

Záběr výsledku ruského útoku raketami s plochou dráhou letu na budovu velitelství Islámského státu v Sýrii.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin už na konferenci G20 ukázal satelitní snímky, na nichž byly vidět kolony cisternových vozů mířících do Sýrie. „Ukázali jsme obrázky naším kolegům, kde je jasně vidět ilegální obchod s ropou a produkty z ní. Kolony aut se táhnou desítky kilometrů, sahají až za horizont, což je vidět z výšky 4000 až 5000 metrů.“ Ruský server RT to  popsal jako živoucí potrubí. Podle něj už klasickým potrubím neproudí žádná ropa, což ukázaly nálety na ně, kdy nezačalo hořet.

Ve čtvrtek Putin zopakoval obvinění o zapojení Turecka nebo o přivírání očí nad pašováním ropy: „Můžeme předpokládat, že nejvyšší političtí vůdci Turecka o tom nemusejí vědět. Je to teoreticky možné, ale těžko uvěřitelné. Jestliže o tom nejvyšší političtí vůdci nic nevědí, ať si to zjistí. Můžu připustit, že tam mohou být prvky korupce.“ [celá zpráva]

Turecko ruská obvinění, která přišla po úterním sestřelení ruského letounu, tvrdě odmítlo. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan to popíral: „Ti, kdož tvrdí, že kupujeme ropu od Daíš (arabský akronym Islámského státu), by to měli dokázat. Jestliže ne, tak jste pomlouvači. Styďte se.“ [celá zpráva]

Současně z obchodování s nelegálně vytěženou ropou obvinil syrskou vládu. „IS vytěženou ropu prodává Asadovi. Mluvte o tom s Asadem, kterého podporujete,“ vyzval Kreml Erdogan.

Americká obvinění

Obvinění však nejdou jen ze strany Moskvy, ale i USA. Když minulý týden oznámil Pentagon, že při amerických náletech bylo zničeno 116 cisternových vozů, americký ministr zahraničí John Kerry řekl France 2, že IS „pašuje ropu přes hranice do Iráku, Turecka a to (mu) přináší velké množství peněz”.

Podle představitele amerického ministerstva financí Daniela Glasera přináší Islámskému státu prodej ropy ročně půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

V říjnu David Cohen z amerického ministerstva financí uvedl, že Islámský stát má stále milión dolarů denně z prodeje ropy. „Podle našich informací IS prodával ropu za výrazně snížené ceny různým překupníkům včetně nějakých z Turecka, kteří ji dále transportovali k přeprodeji. Vypadá to tak, že část ropy proudící z území, kde operuje IS, byla prodána Kurdům v Iráku a pak přeprodána do Turecka.“

Několik iráckých odborníků nezávisle na sobě uvedlo, že IS prodává barel ropy za 35 dolarů, ale také jen za deset, zatímco na legálním trhu se za ni platí skoro 50 dolarů.

Kurdové ale popírají, že by ropu od IS kupovali. Člen parlamentu iráckého Kurdistánu Alí Hamá Sálih řekl, že „neexistují důkazy prokazující, že Islámský stát by tam prodával ropu“. Dodal, že je pro IS snazší přepravit v Iráku vytěženou ropu do Sýrie.

Kurdové ale popírají, že by ropu od IS kupovali. Člen parlamentu iráckého Kurdistánu Alí Hamá Sálih řekl, že „neexistují důkazy prokazující, že Islámský stát by tam prodával ropu“. Dodal, že je pro IS snazší přepravit v Iráku vytěženou ropu do Sýrie.

Ať už přímo, nebo přes Kurdistán, část ropy vytěžené Islámským státem míří do Sýrie. Potvrdilo to i Turecko. Úřad tureckého premiéra v říjnu oznámil, že Turecko zpřísnilo dohled na hranici a „efektivně zabránilo pašování ropy“. Od roku 2011 bylo podle něj zabaveno 5,5 miliónu litrů ropy. Zabavené množství ukazuje rozsah tohoto obchodu.

Objevila se dokonce obvinění, že do obchodu je zapojena i Erdoganova rodina, to se však neprokázalo.

Během posledních dvou týdnů byly zničeny stovky cisternových automobilů, takže vozidla už nejezdí ve velkých kolonách a zřejmě je nahrazují menší dodávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám