Hlavní obsah

Dělám to s jasnou hlavou, napsala Palestinka a šla s nožem na Izraelce

Jeruzalém

Mladá Palestinka se v pondělí pokusila zaútočit nožem na izraelské vojáky, kteří ji v obraně zastřelili. Tušila, že jde na smrt. Pro příbuzné napsala dopis na rozloučenou, ve kterém se s nimi loučí a vysvětluje důvod svého činu.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelští vojáci uvolňují cestu po pokusu mladé palestinské ženy napadnout hlídku nožem.

Článek

Palestinka na západním břehu Jordánu v Samaří u osady Alfej Menaše přišla pěšky ke kontrolnímu stanovišti u hraničního přechodu Elijahu na silnici 55, napsal list Jerusalem Post. Příslušníci bezpečnostních sil střežící přechod jí řekli, aby zastavila. Když to neudělala, varovně vystřelili do vzduchu. Palestinka ale pokračovala dál a vytáhla z tašky nůž, načež ji vojáci zastřelili.

Izraelské ministerstvo obrany, které o incidentu informovalo, označilo incident za zmařený útok na Izraelce. Úřad oznámil, že žena u sebe měla vzkaz pro své příbuzné pro případ, že by zemřela.

„Nevím, jak to se mnou skončí. Dělám to s jasnou hlavou, na obranu vlasti a mládeže. Nedokážu vydržet to, co vidím, a nemohu už dál trpět. Rodiče a sourozence prosím o odpuštění za to, co udělám. Mám vás ráda, hlavně svého snoubence, lituji všeho, co se stane, tohle je způsob, jak to skončím," stálo v ručně napsaném dopisu na obyčejném linkovaném papíru.

Útoků neubývá

Její útok následoval po třech nedělních, které si vyžádaly sedm zraněných. Nejvíce lidí bylo zraněno v Samaří při útoku automobilem. Palestinec s ním vjel do lidí čekajících na autobusové zastávce u přechodu Tapua.

V neděli byla také vypálena raketa z pásma Gazy na izraelské území. Vybuchla v poušti u hranice. Byl však kvůli ní vyhlášen poplach.

Nová vlna protiizraelského násilí propukla v půlce září poté, co se Palestinci začali bát, že Izrael umožní Židům modlit se na Chrámové hoře, kde stával za biblických dob židovský chrám a kde je nyní významná mešita Al-Aksá. I když Izrael opakovaně popřel, že by něco takového plánoval, útoky vedené hlavně noži pokračují.

Násilí si dosud vyžádalo 87 obětí, mezi kterými bylo dvanáct Izraelců. Při útocích většinou umírají jen sami pachatelé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám